НОВОСТИ

У Бањалуци фестивал “Дани Русије у Републици Српској”

16/05/2024

Фестивал “Дани Русије у Републици Српској” биће одржан од 18. до 20. маја 2024. године у Бањалуци, најавило је Књижевно удружење “СУСРЕТ” Требиње.

 

 

Манифестација ће се одржати уз подршку предсједника Републике Српске, Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, Министарства просвјете и културе Републике Српске, Представништва Републике Српске у Руској Федерацији, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, Фондације за подршку јавној дипломатији А.М. Горчаков и Руског дома у Београду.

Циљ Фестивала је да представи како достигнућа у области културе, науке и образовања, историје, духовног и моралног васпитања, тако и искуства у јачању националног јединства у вишенационалној и мултирелигиозној Руској Федерацији, као и да прошири могућности за сарадњу у области културе и образовања између Русије и Републике Српске.

У оквиру фестивала, 18. маја ће биће организована једнодневна међународна конференција “Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног свјетског поретка: искуство и перспективе” уз подршку Фонда за подршку јавној дипломатији А.М Горчаков. Циљ конференције је разматрање руско-српских односа на експертском нивоу и узајамно деловање у свјетлу савремене трансформације међународног система и глобалних политичких потреса.

На конференцији ће излагати познати руски и балкански стручњаци, представници истраживачких центара, владиних организација, невладиних организација и медија.

У просторијама Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, 19. маја, биће представљене могућности образовног, истраживачког и иновационог система Русије у оквиру тематског блока “Јавна дипломатија, наука и образовање у Руској Федерацији: могућности”.

  1. маја планиран је округли сто “Дијалог култура: искуство заједничког живота народа Русије и Републике Српске”, чији је циљ, између осталог, представљање културе и традиције народа Руске Федерације, као и позитивно искуство у области јачања међунационалних и међувјерских односа у Русији. Мјесто одржавања: Факултет политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Предвиђено је и одржавање предавања на тему “Српско-руске духовне везе” у Културном центру Банских двора – Вијећници у 20 часова.

У програму Фестивала учествоваће водећи руски стручњаци у својим областима и званичници државних органа на савезном и регионалном нивоу.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести