НОВОСТИ

U Banjaluci sutra obilježavanje Dana VRS

11/05/2021

U Banjaluci će sutra biti obilježen 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik je položio život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje i očuvanje Repubike Srpske.

 

12. maj - Dan Vojske Republike Srpske

12. maj – Dan Vojske Republike Srpske

Obilježavanje ovog važnog datuma iz novije srpske istorije organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Vojska RS nastala nakon masakra u Dobrovoljačkoj

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović rekao je da je Vojska Republike Srpske nastala poslije masakra nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i u Tuzlanskoj koloni.

 

On je naglasio da je VRS nastala kao odgovor na formiranje muslimanskih i hrvatskih paravojnih formacija na prostoru BiH, a kasnije i njihovih organizovanih vojski.

 

– Već u martu 1991. godine muslimani i Hrvati su počeli formiranje paravojnih formacija i da se pripremaju za rat. Hrvati su svoje formacije legalizovali odnosno ozvaničili 8. aprila 1992. godine, dok su muslimani 15. aprila iste godine ozvaničili i Armiju BiH – rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

 

Milunović, koji je i predsjednik Odbora, istakao je da je VRS vodila niz bitaka tokom odbrambeno-otadžbinskog rata kako bi odbranila Srpsku i spriječila da se srpskom narodu desi strašna sudbina iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

 

Podsjetio je na bitke poput proboja “koridora života”, za odbranu Podrinja, Sarajevsko-romanijske regije, Istočne Hercegovine, te zapadniokrajiških opština, te ovijenio da su one u suštini označile današnje granice Srpske.

 

Služenje parastosa u spomen-sobi u kasarni Kozara“

 

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić rekao je da će obilježavanje biti organizovano u spomen-sobi u kasarni “Kozara”, gdje je u 11.00 časova planirano da bude služen parastos.

 

On je dodao da je za 11.20 časova predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća.

 

Graonić je naveo da će obilježavanju prisustvovati najviši zvaničnici Srpske, predstavnici Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, kao i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

Prema njegovim riječima, Dan VRS biće obilježen uz poštovanje zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести