НОВОСТИ

У Бијељини обиљежене 32 године од формирања Друге семберске бригаде

06/06/2024

У Бијељини су обиљежене 32 године од формирања Друге семберске бригаде Војске Републике Српске. За 138 погинулих припадника те једнице у цркви Светог Ђорђа служен је парастос, на централни споменик палим борцима Семберије положени су вијенци, а на гробљу Пучиле саборци су одали почаст ратном команданту Друге семберске бригаде Благоју Гавриловићу.

 

 

Прије 32 године формирана је Друга семберска бригада Војске Републике Српске. На свој ратни пут кренула је на челу са командантом Благојем Гавриловићем. Зона одговорности била је дуга 42 километра, а највећи дио снага био је распоређен на брчанском ратишту.

– То је био непробојан бедем, тако да су сви станивниц Семберије иза нас могли нормално да живе и да обављау свој посао. Дио бригаде је био ангажован и у сјеверозападном дијелу, у реону Гламоча, Грахова, Бихаћа, Крупе.Такође смо били ангажовани на сарајевском ратишту, У Илијашу – рекао је Гавриловић.

Бртигада је имала 4.200 припадника, од којих је у темеље РС живот уградило 138 бораца, а 550 рањено. Ова јединица у току одбрамбено отаџбинског рата није изгубила ни метар територије. Штитила је коридор живота и спријечила прекид комуникације Бијељина- Брчко – Лопаре.

– Моје импресије о овој јединици да она никада није била устројена на стргом војном принципу, него је функционисала на другарском, пријатељском принципу и то је помогло да успјешно изврши све своје задатке – навео је предсједник БОРС-а Радан Остојић.

– На нама млађима остаје да чувамо оно што су они у рату изборили, а то је слобода и прва српска држава с ове стране ријеке Дрине – додао је савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић.

Саборци покојног команданта Благоја Гавриловића су му одали почаст на гробљу Пучиле гдје је сахрањен. У цркви Светог Ђорђа служен је парастос погинулим припадницима Бригаде, а бројне делагације положиле су вијенце на централни споменик палим борцима Семберије. Присутни на обиљежавању 32 године од формирања бригаде посјетили су и спомен собу.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести