НОВОСТИ

У Нацрту измјена и допуна Кривичног законика кривично дјело против части и угледа

02/03/2023

Кривично дјело против части и угледа нашло се у Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

 

 

Казна за увреду износиће од 5.000 до 20.000 КМ, а ако је увреда учињена путем медија, на јавном скупу или на други начин, због чега је увреда постала приступачна већем броју лица, новчана казна је од 10.000 до 50.000 КМ.

Што се клевете тиче, министар правде каже, ко о другоме износи или преноси нешто неистинито, што може шкодити нечијој части или угледу, знајући да је то што износи или преноси неистина, биће кажњен новчаном казном од 8.000 до 30.000 КМ.

“Овдје постоје квалификована два облика, на начин ако је то учињено путем медија, друштвених мрежа, на јавном скупу или на други начин, због чега је клевета постала доступна већем броју лица, или ако је оно што се преноси довело или могло довести до тешких посљедица за оштећеног, учинилац се кажњава већом новчаном казном”, изјавио је Милош Букејловић.

Ништа од овога не може угрозити слободу говора, сматрају у Влади.

Свако ко професионално обавља свој посао, кажу, неће се наћи у ситуацији да учини увреду или клевету.

Ово није уперено против новинара, нити било које друге дјелатности, каже предсједник Републике Српске. Уперено је, тврди Милорад Додик, против оних који јавни простор злоупотребљавају.

“Мислим да су неки фактори који су се показали, или неке личности које смо гледали и раније, користили неистине као начин свог наступа на јавној сцени. Они који су објективни, морали би да подрже такво нешто, јер се ради о томе да се јавни простор заштити од неистина и онога што није достојно ни моралу ни у односу међу људима”, рекао је Додик.

Мишљења медијских заједница су подијељена, иако још ништа није готово. Тражићемо дужу и опсежнију јавну расправу, поручују из Удружења новинара Републике Српске.

“Нисмо консултовани приликом израде овог Закона, те да свој став можемо рећи тек када видимо како то у пракси, односно у конкретном рјешењу изгледа. На први поглед се види искључиво да се одустало од затворске казне, односно да се прешло на новчане казне, Ми ћемо свакако извршити анализу и у наредним данима чућете наше мишљење”, каже Данијел Симић, предсједник Удружења новинара Републике Српске.

У Влади кажу, биће јавне расправе. Увјеравају да ће сви бити позвани. До тада би, кажу, требало да новинарима доставе и текст Нацрта закона.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести