НОВОСТИ

У Новом Саду промовисана књига Додикових говора “Завјет – Република Српска”

10/10/2023

У свечаној сали Матице српске у Новом Саду данас је представљена књига “Завјет – Република Српска”, која садржи говоре предсједника Републике Српске Милорада Додика из изборне кампање 2022. године, као и са трибина у Београду у организацији Представништва Републике Српске у Србији.

 

 

О књизи су говорили приређивач Милан Љепојевић, шеф представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који је и рецензент ове књиге, и професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Милимир Мучибабић, а присутнима се у име домаћина обратио предсједник Матице српске Драган Станић.

Подсјетивши да је ово шеста по реду књига Додикових говора и да је њен издавач “Графилд” из Бањалуке, Љепојевић је рекао да књига, која има око 450 страна и фото-галерију, говори о Републици Српској јуче, данас и сутра.

Истакао је да је значај ове и осталих књига са Додиковим говорима у томе што предсједник Републике Српске у њима подноси извјештај грађанима Српске, који прихватају тај извјештај и програм са којим Додик излази пред њих и одобравају га.

Навео је да ова књига представља аргументовану истину не само о Додику већ и о Српској и српском народу, те да онај са којим је истина не треба да се боји ни своје прошлости, а ни садашњости, као и да са великим оптимизмом може да гледа и у своју будућност.

Цицовић је оцијенио да значај књига говора предсједника Додика ваља посматрати у садашњем, али и у будућем времену.

Поручио је да ће у будућности ове књиге бити историјски документ, односно материјал за све оне који ће се бавити историјом, анализом и оцјеном политике Додика у борби за демократију у Републици Српској и истовременој борби за чврсте, непоколебљиве ставове и начине њене одбране од свих којима она смета и од оних који желе да је униште.

“Додик у једном говору и сам каже да своју политику заснива на неколико елемената, истичући да је на првом мјесту српски идентитет, а да је Српска православна црква најзначајнији елемент тог идентитета”, нагласио је Цицовић.

Мучибабић је рекао да је изузетно важно да се оваква књига промовише на оваквом мјесту, јер је Нови Сад град у којем живи много свијета који је пупчаном врпцом везан за Републику Српску, док је Матица српска најстарија српска културна институција.

Према његовим ријечима, Додик је човјек који је имао снаге у исказу да саопшти истину и ухвати се у коштац са сликом свијета који су “наши пријатељи” створили о нама Србима као о геноцидном народу који на балканским просторима доводи до потреса и турбуленција.

“Потреба да се то промијени је императив тренутка. Додик у свом политичком дјеловању није мијењао говор и начин казивања. Његова реченица је јасна, језгровита и свима препознатљива. Иако неки тврде да ту има много емоција, у Додиковој реченици је рацио предоминантан, а форме и облици тог саопштавања довели су до тога да га слушају и они који га воле, али и они који га не воле”, оцијенио је Мучибабић.

Према његовим ријечима, филозофија таквог казивања и дјеловања Додика је довела у позицију да он није политичар него државник.

Станић је рекао да је њему и свима у Матици српској задовољство што и на овакав начин могу да представе оно што раде Република Српска и њен предсједник Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести