НОВОСТИ

У НСРС одржано предавање за студенте и младе политичке активисте о процесу европских интеграција

22/03/2024

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Славиша Марковић угостио је дамас у парламенту, студенте домаћих јавних универзитета и младе политичке активисте, којима је одржао предавање о процесу европских интеграција и надлежностима овог скупштинског радног тијела.

 

 

Марковић је, током предавања, поручио да је одлука Европског савјета о почетку преговора БиХ са Европском унијом охрабрујућа и добра вијест, коју сви кључни политички актери и носиоци функција власти у земљи морају озбиљно схватити, како би у што краћем року био постигнут договор о испуњавању преосталих бриселски захтјева ради убзрања европског пута БиХ.

 

– Сада је неопходно да сви покажу одговорност и озбиљност, како би, у што краћем року, били испуњени захтјеви и обавезе, који просистичу из свих 14 приоритета из Мишљења Европске комисије. Циљ је да преговарачки период што краће траје и да БиХ што прије постане пуноправан члан Европске уније, због политичке стабилности и економског напретка и могућности кориштења приступних фондова и донаторских средстава ЕУ – рекао је Марковић, наводећи као примјер Републику Хрватску, која је са ЕУ преговорала шест година.

 

Говорећи о раду Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу, Марковић је истакао да је ово скупштинско радно тијело, које има девет чланова – седам из реда народних посланика и два спољна, надлежно за праћење и усклађивање правног система Републике Српске са правним системом Европске уније.

 

– Одбор, између осталог, разматра нацрте и приједлоге закона којим се, у складу са обавезама које за Босну и Херцеговину и Републику Српску произилазе из процеса придруживања са Европском унијом, усклађује правни систем Републике Српске са правним системом ЕУ – објаснио је он.

 

Нагласио је да ће у наредном периоду бити интензивирана сарадња Одбора са надлежним парламентарним радним тијелима Републике Србије, Црне Горе, Републике Хрватске и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, ради размјене информација и искустава у раду, а све у циљу ефикасније парламентарне подршке убрзању европског пута.

 

Посјета студената и младих политичких активиста из више градова Републике Српске и Федерације БиХ Народној скупштини оранизована је у оквиру Посјета студената и младих политичких активиста Народној скупштини Републике Српске организована у оквиру „Generation Change“ програма Европске уније у БиХ, који већ низ година промовише важност неопходних реформи на путу земље на чланству у ЕУ.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести