НОВОСТИ

Уједињене нације: Одгођено гласање о резолуцији о Сребреници

26/04/2024

Генерална скупштина Уједињених нација 2. маја требало је да се изјасни о резолуцији о Сребреници, али је гласање одгођено.

 

 

Генерална скупштина УН је 2. маја требало да се изјасни о резолуцији о геноциду у Сребреници, али је гласање одложено, потврдио је за Н1 Сарајево амбасадор Босне и Херцеговине при УН-у Златко Лагумџија.

“У овом тренутку знамо да седница неће бити 2. маја, због тога што данас шаљемо текст резолуције на ревизију, уколико земље чланице УН имају још неке предлоге на текст. Генерална скупштина ће бити сигурно након 6. маја, зависно од распореда седница, што ћемо знати у уторак. И мисија БиХ у УН је учествовала у овој одлуци, како би се онима којима треба времена или онима који су спремни на веће разумевање текста резолуције, да су као група пријатеља и спонзора резолуције отворени за даље консултације” казао је Лагумџија.

Председник Србије Александар Вучић поручио је раније јуче из Њујорка да све ври у Уједињеним нацијама и да је у току велика игра.

“Неко је рекао од азијских представника јуче да никада УН нису биле у таквом нереду и да не знају шта се збива пред изгласавање резолуције 2. маја. Ми смо успели да мало ствари закомпликујемо, али свесни смо да не можемо да победимо. Америка подигне обрву, а онда остали скоче да гласају. Али да будем фер, нису они били коловође, главну улогу су преузели Немци и они су ти који директно воде кампању у УН и ван свим њиховим партнерима”, рекао је председник Србије и додао да “сада све ври као у кошници”.

Вучић је рекао да је ситуација око нацрта резолуције о Сребреници није једноставна, да је остало још много посла да покушавамо и да се боримо да уздигнуте главе изађемо из ове ситуације.

Он је новинарима у Њујорку на крају посете рекао да сматра да су људи свесни, да како год гласали, да ово нема везе са правдом и међународним правом, већ геополитичким односима.

Вучић је у Њујорку у понедељак увече представљао Србију на седници Савета безбедности УН на којој је представљен шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика.

Председник је током боравка у Њујорку, пред седницу Генералне скупштине на којој се почетком маја разматра предлог резолуције о Сребреници у седишту УН одржао низ консултација са представницима земаља чланица УН, како би им објаснио позицију Србије о најављеној резолуцији.

 

 

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести