НОВОСТИ

Унија студената: Одлука Уставног суда БиХ покушај преноса надлежности

09/10/2023

Унија студената Републике Српске сматра да одлука у вези са високим образовањем крњег Уставног суда БиХ чије се одлуке не примјењују у Републици Српској, представља још један у низу покушаја преноса надлежности Републике Српске на ниво институција БиХ.

Из Уније, кровне организације оба јавна универзитета у Српској, додају да је Агенција за високо образовање Српске политичка мета ове одлуке којом се оспоравају одредбе Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске, те бројних других, будући да се Агенција, заједно са својим надлежностима од њеног оснивања 2011. године, бори са многим неоснованим нападима на њене надлежности.

 

“У случају Агенције, те поменутог закона, посебно је иронично што је закон као такав препоручен као модел за уређивање система високог образовања на сличан начин и у Федерацији БиХ”, наводе из Уније студената Српске.

 

У саопштењу додају да се Агенција у области међународне сарадње, и поред оспоравања њених надлежности у датој сфери, позиционарала у европском простору високог образовања као цијењена институција у области обезбјеђења квалитета, о чему говоре и достигнућа Агенције, која су видљива.

 

“Оспоравани су и стандарди који се тичу акредитације високошколских установа, а који су, такође, усклађени са свим релевантним критеријумима, како унутар БиХ тако и унутар европског простора”, наводи се у саопштењу.

 

У саопштењу се додаје да као кровно студентско представничко тијело, Унија студената Републике Српске недвосмислено и одлучно наставља сарадњу са Агенцијом као и ресорним министарством.

 

“Овим путем желимо да ставимо до знања да без студената не постоји нити једна одговорна институција оваквог типа, на нивоу Републике Српске или на нивоу БиХ, те да у том смислу настављамо да пружамо безрезервну подршку Агенцији за високо образовање Републике Српске те ресорном министарству у намјерама да истрају и у коначници правним алатима превазиђу и заштите се од настојања да се у овом и било којем другом домену, Републици Српској одузимају надлежности”, наводи се у саопштењу.

 

Крњи Уставни суд БиХ чије се одлуке не примјењују у Републици Српској недавно је утврдио да није у складу са Уставом БиХ члан Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске, у којем је наведено да Агенција за високо образовање Републике Српске представља Републику на међународним конференцијама, скуповима, међународним организацијама и удружењима у оквиру своје надлежности и да Агенција сарађује са међународним органима, тијелима и институцијама надлежним за високо образовање и обезбјеђење квалитета.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести