НОВОСТИ

Уставни суд БиХ нема легитимитет – позив страним судијама да поднесу оставке

26/12/2023

Након пензионисања судије Златка Кнежевића, од наредне године у Уставном суду БиХ неће бити ниједног судије из Републике Српске, док је други хрватски судија чека на избор у Парламенту ФБиХ. У Уставном суду од Нове године остају двоје бошњачких и један хрватски судија, те три странца – Нијемица, Албанац и Швајцаркиња. Из Републике Српске речено је да Српска неће именовати двојицу судија у крњи Уставни суд БиХ све док не буде донесен закон о Уставном суду и окончан мандат страних судија. Поручено је да овакав суд нема легитимитет.

 

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић позвао је стране судије у Уставном суду БиХ да поднесу оставке и повуку се из рада те институције, јер је њихово дјеловање, између осталог, препрека чланству БиХ у ЕУ, али и активностима политичких представника ентитета и народа у вези с тим.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да легитимност Уставног суда БиХ престаје пензионисањем Кнежевића, јединог преосталог судије из Републике Српске, те навела да је тај процес започео још раније, измјеном правилника без сагласности и присуства свих судија.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је Уставни суд БиХ највећи рушилац БиХ, јер је својим одлукама директно урушио Дејтонски мировни споразум.

Каран је истакао да су судије овог суда постале нелегитимне када су донијеле прву одлуку ван Устава и изашле ван оквира Дејтонског споразума, који их је створио само да штите дејтонске принципе.

Делегат српског народа у Дому народа ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да састав Уставног суда БиХ од 1. јануара врло добро илуструје ситуацију у земљи и карактерише је као потпуно нефункционалну.

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Милорад Којић рекао је да БиХ као протекторат не може бити члан ЕУ и да учешће било којег странца у органима власти не може обезбиједити потпуни суверенитет.

Правник Огњен Тадић истакао је да је пракса злоупотребе Уставног суда БиХ ради ревизије и рушења Дејтонског мировног споразума морала бити прекинута.

– Неопходан је политички договор који би омогућио одлазак страних судија и довођење Уставног суда БиХ у редовне уставне токове путем усвајања закона који би уредио и процедуре тако да не могу бити предмет било чије произвољне воље, па ни самих судија Уставног суда – рекао је Тадић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је добро да Република Српска инсистира на томе да из Уставног суда оду стране судије и да треба истрајати да се те ствари истјерају на чистину.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести