НОВОСТИ

Usvoji Rezoluciju o ustaškom genocidu u NDH

28/04/2021

Udruženje logoraša Jasenovac danas je apelovalo da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o ustaškom genocidu u NDH, čiji nacrt je uradilo to udruženje.


“Još jednom apelujemo da se što pre zakaže datum kada će Narodna skupština Srbije staviti na dnevni red usvajnje rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH”, rečeno je na konferenciji za novinare tog udruženja.

Predstavnik Udruženja Gojko Rončević Mraović rekao je da je Nacrt te rezolucije 16. marta predat Skupštini Srbije, te da se njome zahteva i da se 28. april proglasi za Dan genocida nad Srbima u 20. vijeku.

“Treba od Jevreja da učimo kako se vodi kampanja za određene ciljeve “, rekao je on.

Predstavljena je Mapa genocida u NDH, u kojoj se govorio o 2.643 zločina u NDH.

Nacrtom rezolucije o ustaškom genocidu u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima se zahtijeva da se 28. april proglasi za Dan genocida nad Srbima u 20. veku,
povodom 80 godina od prvog ustaškog genocida u Gudovcu kod Bjelovara.

Prijedlog je da se taj datum obilježava svake godine na platou kod Nebojšine kule u Beogradu, porinućem tri vijenca u rijeku Savu za sve postradale Srbe, Jevreje i Rome u NDH.

Nacrtom rezolucije se traži da taj datum uđe u kalendar značajnih datuma koje obilježava Srbija, kao još jedan izraz solidarnosti u očuvanju kulture sjećanja na žrtve. To bi istovremeno bio doprinos u borbi protiv antisemitizma, neonacizma i neoustaštva.

Udruženje logoraša Jasenovac izrazilo je zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedniku parlamenta Ivici Dačiću na pažnji koja je ukazana inicijativi Udruženja.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести