НОВОСТИ

Узалуд притисци на правосуђе, питање имовине Српске завршено у Дејтону

11/04/2023

Тужилаштво БиХ нема ништа са имовином јер је то питање завршено у Дејтону, одговорила је српски члан и предсједавајућa Предсједништва Жељка Цвијановић колеги Денису Бећировићу, који је тражио кривичну одговорност руководства Српске због књижења имовине. Предсједник Милорад Додик истакао је да ће истрајати у борби за очување имовине Републике Српске и да одлуке Уставног суда у ком сједе странци, као и оне Кристијана Шмита које поништавају право на имовину, власт Српске неће прихватити.

 

Република Српска Фото: РТРС

 

Питање имовине за Републику Српску није на дневном реду, јер је одавно ријешено. Дејтоном и Уставом БиХ. И то би требало да знају и Денис Бећировић и амерички амбасадор, кажу званичници Српске. Интервенције Уставног суда и Кристијана Шмита на Закон о имовини не могу да промИјене чињеницу да је Српска, а не БиХ титулар своје имовине.

– Имовина припада Републици Српској, како можемо отети своју имовину, то је Бећиревићева фикција у глави да је то имовина БиХ. Спреман сам на питању имовине да се борим до крајњих снага – рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске

Ако Српска незаконито књижи имовину, како то тврди Бећировић, зашто су међународни званичници својевремено тражили од власти Српске да се одрекну војних полигона, касарни и других објеката у корист Оружаних снага БиХ, зар то није потврда да је то имовина Републике Српске одговора Жељка Цвијановић, на позиве да Тужилаштво реагује у случају књижења имовине.

– Нема с овим ништа Тужилаштво, питање имовиое ријешено и прије Дејтона.Имовина по територијалном функционалном принципу припада Српско – истакла је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

Од 12 чланова Устава БиХ ниједан не говори о државној имовини, напротив члан 3 Устава прецизира да функције и овлашћења која нису дата бх институцијама припадају ентитетима. Осим тога, подсјећа професор Милан Благојевић, преамбула Устава се позива на Женевске принципе из септембра 1995. који јасно утврђују да Република Српска има 49 одсто, а Федерација 51 одсто територије будуће БиХ.

– Дакле Република Српска и по слову Устава и по о томе уноси као своју територију и задржава је унутар БиХ тих 49 одсто.  Са становишта Устава БиХ нема јер ниједном одредбом тог устава није речено да БиХ има своју имовину – истакао је Милан Благојевић, професор уставног права.

Према томе, све што се налази на територији Републике Српске: шуме, воде, пољопривредно земљиште, минералне сировине јесу имовина Српске, а не БиХ. И умјесто да Уставни суд подржи таква рјешења, понаша се као уставотворац. Парадокс је, каже професор Благојевић, да је Уставни суд себи дао право, иако му то Устав не прописује, да доноси било коју мјеру, па и да обустави од извршења сваки закон. У конкретном случају, Закон о имовини Републике Српске.

– Сада ћемо из једног парадокса у други , сада ће људи бити гоњени ако не примјењују ту одлуку Уставног суда о примвременој мјери, на основу тога што је Уставни суд себи, повредом Устава, дао право да доноси привремене мјере – додао је Благојевић.

Само дан након што је ступио на снагу 28. фебруара ове године Уставни суд БиХ привремено је ставио ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у Српској. Коначна одлука Уставног суда још се чека. А већ је, како нам је потврђено из више званичних извора, сва имовина у Српској укњижена на јавна предузећа, локалне самоуправе и Републику Српску.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести