НОВОСТИ

Велики значај састанка Додика и Путина у одбрани српских националних интереса

22/02/2024

Сусрет предсједника Републике Српске Милорада Додика и руског предсједника Владимира Путина у Казању од огромног је значаја за Србе и показује да су лични односи два лидера допринијели стварању осовине Москва-Бањалука.

 

 

 

– Запад би против нас био много агресивнији да не зна да је Русија уз нас. Димензија која се односи на будућност, али и на садашњост за одбрану националних интереса у овом тренутку – овако аналитичари гледају на сусрет лидера Српске и Русије.

Био је ово 24 сусрет Додика и Путина и сваки од њих донио је исте поруке – да Русија познаје и разумије ситуацију у Српској. Састанак у Казању, по оцјени политичких аналитичара, основ је да Срби у будућности редефинишу односе у региону на много повољнији начин.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је то историјски сусрет када се ради о одбрани српских интереса данас и о инвестицији у будућност.

– Овај сусрет има још једну важну димензију. Морамо да се обратимо и нашим пријатељима, ја бих рекао, а не опонентима, из других народа, јер многи у БиХ, нахушкани су од стране Запада и против Србије и против Русије, а Казањ и Татарстан свима демонстрирају да унутар Русије православци и муслимани живе у хармонији – навео је Анђелковић.

Добар потез и добар сигнал са обје стране – овако аналитичар Стевица Деђански види састанак. Из угла Српске потврђена је подршка велике свјетске силе. Из угла Русије, потврђен је пријатељ и поред сталног притиска Запада.

– Потез одласка Додика тамо, добијање одликовања, показује да ћемо имати добро мјесто у будућности. У овом свијету гдје смо пробали да сарађујемо са Западом, за нас није било мјеста – истиче Деђански.

Додик и Путин састали су се у Казању неколико часова прије отварања Игара будућности. Свечаној церемонији отварања осим предсједника Српске, присуствовали су и званичници Бјелорусије, Казахстана, Узбекистана, Таџикистана, Киргистана. Колико је овај догађај значајан за Русију, показује податак да је сам Путин на састанцима са лидерима Кине и Бјелорусије позвао на учешће, поручујући да су Игре ослобођене дискриминације, било какве политизације и дуплих стандарда.

Да је таква намјера домаћина, потврђују и директни позиви клубовима, тамо гдје дипломатски канали нису функционисали, у првом реду према западним земљама. И одазвали су се, на изненађење свјетске јавности, између осталих, клубови из Њемачке, Француске, Велике Британије, Америке. Разлог – примамљив наградни фонд од 10 милиона долара или заокрет у геополитици?

– Владимир Путин је у овом тренутку политичар број један. Кључна личност за свјетске промјене, тако да и то што се дешава на Играма је знак распадања те западне кохерентости – рекао је новинар Слободан Рељић.

А Запад је, истиче Анђелковић, почео да схвата да му је потребна сарадња са Русијом. Подсјећа да истраживања показују да њихово јавно мњење жели смиривање ситуације.

– У наредном периоду улазимо у фазу договора великих сила око нових глобалних односа, а Америка као и европски савезници схватају, вољели Русију или не, без ње нема договора – каже Анђелковић.

На свјетском геополитичком столу, у току је подјела карата. Русија је сила будућности и са Кином обликоваће односе који долазе. За Србе добро је да градимо односе са њима, поготово у условима када нас Запад руши, закључују аналитичари.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести