НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Ветерани: Нисмо дали сагласност за прихватање локације за Централно спомен-обиљежје

02/08/2023

Ветерани Републике Српске огласили су се поводом навода да је ово Удружење дало сагласност за изградњу Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено отаџбинског рата у Бањалуци.

 

Како су навели, они су дали сагласност за изградњу спомен-обиљежја, али не и за локацију.

“С обзиром на то да је покренута шира јавна расправа о изградњи Централног спомен обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата 1991-1995. године при чему се тврди да је дата сагласност и од стране Ветерана Републике Српске, тврдимо да је сагласност дата само у смислу потребе да се коначно уђе у овај национално одговоран посао”, навели су и додали:

“Међутим ту усмену сагласност тумачити као безрезервно прихватање локације и идејног рјешења јесте злоупотреба”.

Истакли су да је некоректно да се појединачне сагласности сматрају као општи консензус свих организација насталих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

“При томе у Одбор за изградњу без давања могућности предлагања и избора именовати само представника Градске БО, господина Горана Рогића.Управни одбор ВРС је становишта да изградња Централног спомен обиљежја јесте национално важно питање које увелико превазилази надлежности Града и у формално правном и у суштинском смислу”, навели су и закључили:

“Зато смо на својој сједници закључили да ово питање мора у своју надлежност преузети Влада Републике Српске, а Предсједник Републике Српске на основу своје уставне надлежности да обезбиједи народно јединство и општи консензус по питању локације и идејног рјешења”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести