НОВОСТИ

Ветерани Републике Српске: “Није коректно појединачне усмене сагласности приказивати као општи консензус”

01/08/2023

Није коректно појединачне усмене сагласности приказивати као општи консензус свих организација насталих из Одбрамбено-отаџбинског рата када се ради о изградњи спомен обиљежја, наводе из организације Ветерана Републике Српске.

Саопштење преносимо у потпуности:

“С обзиром на то да је покренута шира јавна расправа о изградњи Централног спомен обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата 1991-1995. године при чему се тврди да је дата сагласност и од стране ”Ветерана Републике Српске”, тврдимо да је сагласност дата само у смислу потребе да се коначно уђе у овај национално одговоран посао.

Међутим, ту усмену сагласност тумачити као безрезервно прихватање локације и идејног рјешења јесте злоупотреба.

Посебно је некоректно појединачне усмене сагласности приказивати као општи консензус свих организација насталих из Одбрамбено-отаџбинског рата, а при томе у Одбор за изградњу без давања могућности предлагања и избора именовати само пррдставника Градске БО, господина Горана Рогића.

Управни одбор ВРС је становишта да изградња Централног спомен обиљежја јесте национално важно питање које увелико превазилази надлежности Града и у формално правном и у суштинском смислу.

Зато смо на својој сједници закључили да ово питање мора у своју надлежност преузети Влада Републике Српске, а Предсједник Републике Српске на основу своје уставне надлежности да обезбиједи народно јединство и општи консензус по питању локације и идејног рјешења, наводе из ове организације.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести