НОВОСТИ

Видовић: Некоректне изјаве Бореновића; Задуженост Српске на ниском нивоу

15/06/2023

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић демантовала је данас тврдње предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића који је рекао да се власт у Републици Српској задужила готово двоструко више грађане, него што је власт у Федерацији БиХ задужила своје грађане и навела да су његове изјаве некоректне, неозбиљне и неодговорне.

 

 

– Задужење Републике Српске је на врло ниском нивоу, можда на најнижем нивоу од када је Републике Српске. На крају 2022. године наш укупан дуг је 44,6 одсто БДП што је далеко испод горње границе која је 60 одсто, а јавни дуг је 37,5 одсто БДП што је далеко испод нивоа од 55 одсто који је утврђен Законом – навела је Видовићева.

Када су у питању изјаве Бореновића, истакла је да је 2005. године када су били, посљедње године на власти, њихов укупан дуг је био 58, 71 одсто.

– Дошли су до границе од 60 одсто, а јавни дуг је био 54,9 одсто. Значи 0,1 одсто мање од горње границе од 55 – подсјетила је она.ac

Заиста је некоректно, неозбиљно и неодговорно од Бореновића, каже Видовићева, да тако презентује јавности одређене тврдње.

– Изненађена сам што је такве тврдње изнио један економиста, али ја вјерујем да јавност то зна, како се живјело 2005. и како се живи сада – истакла је она и додала – друго, стално потенцирање приче ‘задужују се дјеца и унуци’. Ја бих разумјела да то говори неко ко није близак економској струци. Па ми и сада отплаћујемо дугове бивше Југославије, имамо још 360 милиона отплатити. А шта бисте рекли на то да је Аустрија 2020. продала своје стогодишње обвезнице, дакле те обвезнице доспјевају за 100 година – рекла је она.

Каже, то све нормалне земље раде, поготово ако раде инвестиције.

– С обзиром на све што се финансира из нашег буџета, ми морамо некад да узмемо кредит и финансирамо пројекте – додала је она.

Када је ријеч о куповини обвезница на Бечкој и другим берзама, Видовићева је појаснила да према свјетским прописима и законима, име купаца може бити објављено само уколико то жели сам купац, те да су драстичне казне прописане уколико се то прекрши.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести