НОВОСТИ

Видовић: Суд БиХ опет одгодио извршење пресуде, Српска још годину чека исплату 30 милиона КМ

03/07/2023

Суд БиХ поново је одгодио извршење правоснажне пресуде по којој Управа за индиректно опорезивање БиХ треба Републици Српској да исплати 30 милиона КМ са каматом, изјавила је министар финансија Српске Зора Видовић и додала да су се на ову одлуку већ жалили.

 

– На ту најновију судску одлуку, коју смо успјели добити преко Правобранилаштва БиХ, већ смо се жалили. Видјећемо шта ће бити и да ли ће овај пут бити икаквог ефекта од поднесене жалбе – рекла је Видовићева и навела да је Суд БиХ одгодио извршење пресуде до 18. јуна 2024. године.

 

Према њеним ријечима, сваки коментар на праксу пролонгирања сопствених пресуда Суда БиХ је сувишан.

 

– Овакве ствари се засигурно у свијету нигдје не дешавају. Суд своју извршну пресуду одгађа по ко зна који пут. Ми заиста више и не знамо коме бисмо се жалили. Писали смо већ Високом судском и тужилачком савјету БиХ, али и на адресе других институција. Ово је неподношљиво. Не знам како да наплатимо оно што је сам Суд пресудио – рекла је Видовићева за “Глас Српске”.

 

Она је навела да је 30 милиона КМ са каматом, које Република Српска треба да добије, већ изгубило много на вриједности, наводећи да је тај новац сада 30 одсто мање вриједан него лани или годину дана раније.

 

Видовићева је напоменула да ће новац наставити да губи на вриједности и да овакво правосуђе и одгађање извршења одлука не може да служи ником на част.

 

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, Управа за индиректно опорезивање БиХ је обавезана да исплати Републици Српској око 30 милиона КМ са каматом.

 

Српска је још прије пет година заплијенила са рачуна УИО готово 4,7 милиона КМ, па је Суд БиХ у више наврата одгодио извршење рјешења, а према његовој најновијој одлуци рок за наплату је био 11. јун ове године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести