НОВОСТИ

Вишковић: Догађаји у Сарајеву и Мостару највећи пораз за суживот у БиХ

14/06/2024

Два данашња немила догађаја из Сарајева и Мостара директно утичу на безбједност дипломатских представника страних земања, као и Срба повратника у ФБиХ и нарушавају било какву идеју суживота у БиХ, истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

 

 

Вишковић је истакао да је недопустив чин вандализма који је јутрос забиљежен у Сарајеву приликом којег су исписани увредљиви графити поред амбасада Србије, Словачке и Мађарске, и недвосмислено су им упућени.

– Овакви поступци директно дају до знања какав је положај Срба у БиХ, као и свих оних који не мисле као ментори из западних амбасада и дио политичких представника Бошњака – рекао је Вишковић.

Он је истакао да је овакво понашање најбољи показатељ како се БиХ односи према земљама које су јој пријатељи, али, на сву срећу, Република Српска је до сада успјела направити одступницу од таквог односа унутар БиХ.

– Највећи пораз за било какве идеје суживота и, на крају, нормалног одвијања демократских процеса у ФБиХ јесте изостанак оштре осуде и реакције релевантних представника из ФБиХ – казао је Вишковић.

Нажалост, додао је он, ово је потврда да резолуција која је донесена има главни и једини циљ стигматизацију Срба, те да не доприноси било каквом побољшању односа унутар БиХ, чак, напротив, данашњи чин је доказ да је она својеврсни алиби и мотив за радикализам који никоме неће донијети добро, а најмање БиХ.

Вишковић је истакао да, такође, догађај из Мостара, гдје је српском повратнику запаљен аутомобил, даје јесну слику стања и нивоа безбједности за Србе у ФБиХ.

– Заиста овакави немили догађаји у истом дану у једном ентитету забрињавају и траже хитно реаговање. Мостар је познат као град у којем су често на мети Срби и њихова имовина, као и имовина Српске православне цркве, а због изостанка реаговања правосудних институција, ту смо гдје јесмо – нагласио је Вишковић.

Он је позвао све релевантне носиоце политичке одговорности у ФБиХ, као и оне који имају утицаја на тренутну ситуацију да се освијесте, јер овакво стање може довести до већих инцидената и саме безбједности Срба у ФБиХ, која је већ сада веома угрожена.

На зиду зграде која се налази у близини Амбасаде Србије у Сарајеву исписан је графит “геноцидаши”.

Вандали су претходно исписали наводни број жртава у Сребреници на оградама испред Амбасаде Мађарске у Сарајеву која је на гласању о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН била против, те испред Амбасаде Словачке која је била уздржана.

Драги Рупару, српском повратнику у мостарско насеље Ходбина, ноћас је испред породичне куће запаљен аутомобил.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести