НОВОСТИ

Вишковић на митингу у Требињу: Бранимо институције и Републику Српску

23/10/2023

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је вечерас на скупу “Бранимо Српску“ у Требињу да је Република Српска са свих страна опкољена, да се нарушавају њене институције те да је владавина права, нарочито међународног, погажена.

 

 

Вишковић каже да послије 30 година постојања Републике Српске је неко одлучио да развласти Српску, прије свега да јој отме имовину, а како је рекао, ако отму имовину, онда Република Српска не постоји.

“Када су видјели да је код имовине запело и да не иде онако како су они планирали онда су смислили други план – ако не може преко Уставног суда може преко ОХР-а и нелегитимног високог представника који је направио нешто што нормалан правни свијет не познаје – да направи инетревнцију у кривичном законику и каже ‘ко не поштује моје одлуке биће санкционисан у Суду и може да добије казну затвора до пет година’“, рекао је Вишковић.

Вишковић наглашава да је то нечувено.

“То нма нигдје на свијету. То је знак да је БиХ протекторат, да је погазила све одредбе међународног права“, рекао је Вишковић.

Вишковић каже да му је жао неких из ФБиХ који мисле да ФБиХ овим нешто добија, да профитира, да ће бошњачки народ нешто с овим добити.

“Ово је понижење за читаву БиХ, за здрав разум, за човјечанство – да неко ко нема упориште у било којем међународном закону себе назива високим пртедставником“, додао је он.

Вишковић је нагласио да Кристијан Шмит, све и да није нелегитиман и нелегалан и да има потврду Савјета безбједности Уједињених нација, не би могао наметати законе.

“Онда се поставља питање зашто изборни процес у БиХ, зашто трошимо нивац за изборе, зашто бирамо људе на свим ниовима власти у БиХ ако Парламентарна скупштина не доноси законе него их намеће странац. Ово је превршило мјеру. Када су видјели да не иде са имовином планираном динамиком онда су одлучили ‘ајмо склонит предсједника Српске а онда ћемо, вјероватно, лакше доћи до свог циља“, рекао је Вишковић.

Вишковић је поручио да се институција Предсједника Српске мора бранити.

“Ми овдје не бранимо појединца – овдје се бране институције и Република Српска“, рекао је Вишковић.

Како је додао, жао му је оних којима још увијек треба да се објашњава од чега и кога се брани Република Српска.

“Ако то не разумију онда им не могу помоћи“, закључио је Вишковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести