НОВОСТИ

Вишковић: Одликовање бригаде ХВО-а од стране Милановића – непотребно провоцирање

26/03/2023

Дервента је, и прије и послије посјете предсједника Хрватске Зорана Милановића, била и остала град херој и симбол страдања и огромне жртве које је српски народ поднио током Одбрамбено отаџбинског рата, изјавио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

 

 

Ниједна посјета, изјава или гест страног званичника не може да промјени ту, непорециву чињеницу, као ни чињеницу да је Дервента, од почетка рата у БиХ па све до ослобођења, 4. јула 1992. године, била мјесто невиђеног страдања српских цивила, који су масовно затварани у логорима гдје су подвргавани невиђеној тортури, а што је потврђено и са више правосужних судских пресуда некадшњим припадницима муслиманско – хрватских формација, осуђених због ратних злочина извршених у периоду до јула 1992. године – рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се Дервента из ратног пепела и града са готово потпуно уништеном инфраструктуром данас уздигла до привредног центра регије, са највећим бројем иностраних инвестиција и оствареним извозом.

– Посјета Милановића само нас опомиње да никада не смијемо заборавити коју је жртву српски народ поднио током Одбрамбено отаџбинског рата да би, најприје, сачували голи живот, а послије окончања оружаног сукоба, у потпуности створили услове за живот становника Дервенте, у којој данас заједно, у миру и узајамном поштовању, живе и привређују Срби, Хрвати и Бошњаци и остали народи – навео је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да “одликовање бригаде ХВО-а од стране хрватског предсједника представља непотребно провоцирање и болно узнемиривање становника Дервенте, не доприносећи бољем разумијевању и уважавању које нам је пријеко потребно на овим просторима и цијелом региону”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести