НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Вишковић позвао грађане на скупове подршке Додику: “Српска брани институције”

01/09/2023

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је грађане Српске да се масовно одазову на данашње скупове подршке предсједнику Републике Милораду Додику и да достојанствено покажу да бране институције и Српску.

 

 

“Овдје је ријеч о институцијама и овдје је у питању Република Српска. Ми треба да бранимо институције. Не да будемо адвокати појединца, овдје говоримо о институцији предсједника Републике Српске и директору `Службеног гласника Републике Српске`”, изјавио је Вишковић синоћ за АТВ.

 

Премијер је нагласио да, ако се не бране институције – не брани се ни Република Српска, оцјењујући да ће се скупу одазвати велики број људи, чиме би била послата јасна порука да ово што се ради, када је ријеч о подизању оптужнице против Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника” Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита, нема везе са правом и правдом.

 

“Позивате на одговорност људе који су радили само оно што пише у Уставу, као што је потписивање указа о проглашењу закона који је усвојила Народна скупштина и ви хоћете некоме и то да забраните”, рекао је Вишковић.

 

Он је упитао шта треба да ради директор Службеног гласника, осим да објави указ који је потписао предсједник, а претходно је документ усвојен у Народној скупштини Републике Српске?

“Планирао сам одлазак у Сарајево. Позивам наше људе да скуп буде достојанствен, без било каквих провокација и инцидената. Не видим ниједан разлог због чега би неко забранио такав један скуп када су тамо разна удружења и организације имали протестна окупљања и све је прошло у најбољем реду”, навео је Вишковић.

 

Вишковић је поздравио подршку удружења проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата и додао да је то и очекивано, с обзиром на то да су нападнуте институције Српске.

 

“Ово је одбрана институција Републике Српске. Не видим да има било ко у Републици Српској ко неће стати иза својих институција. Нема веће институције од предсједника Републике Српске”, нагласио је Вишковић.

Он сматра да је јасна позадина овог случаја, али и напоменуо да неизабрани странац без легитимитета не може бити изнад институција.

Вишковић се осврнуо и на наметање закона, које је донио неизабрани странац, те упитао шта треба онда да раде легално изабрани представници у овој земљи?

“Ако ви онемогућавате предсједнику Републике Српске да ради у складу са Уставом и законима, а то је да потписује указе, односно законе које је донијела Народна скупштина, онда сте ви де-фатко и де-јуре укинули позицију предсједника Републике”, оцијенио је Вишковић и додао да им је то крајња намјера.

Вишковић каже да не разумије због чега је подигнута оптужница ако су легално изабрани представници у институцијама донијели неку одлуку, а не реагује се када то учини неизабрани странац без легитимитета.

“Ми морамо правним стварима да се боримо против неправде. Уважам Њемачку као велику силу и економију и нема нико ништа против Њемачке, али не може један Нијемац доћи овдје и рећи да се он од данас ту пита. Поставља се логично питање, због чега се онда одржавају избори?”, рекао је Вишковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести