НОВОСТИ

Вишковић: Задуженост Српске на историјском минимуму

09/02/2024

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Српска није презадужена, те да је њен тренутни степен задужења на историјском минимуму.

– Укупан дуг Републике Српске износи 40,3 одсто БДП-а, а јавни дуг 34,6 одсто БДП-а, док лимит задужења износи 55 до 60 одсто БДП-а – рекао је Вишковић у Бањалуци.

 

Он је навео да је Република Српска у јануару ове године емитовала обвезнице у износу од 40 милиона КМ, истичући да је ово у складу са планом задужења који је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

 

– У 2023. години, и поред одлуке Народне скупштине да се Српска може задужити 1,1 милијарду КМ, Република се задужила 800 милиона КМ, док је вратила милијарду и 158 милиона КМ кредита по разним основама – истакао је Вишковић.

 

Вишковић је појаснио да то значи да је Република Српска из властитих прихода вратила 350 милиона КМ више него што се задужила.

 

Он је рекао да су и градоначелници и начелници општина у позицији да се задужују за пројекте, инвестиције и развој локалних заједница у Републици Српској.

 

Вишковић је навео да ће данас у Републици Српској бити окончана исплата пензија за јануар која је почела јуче, истичући да се пензије у Српској исплаћују на вријеме, па чак и прије рока – 10. у мјесецу.

 

Рекао је да је прикупљено 104 милиона КМ доприноса за Фонд ПИО Републике Српске, док се у бруто износу исплаћује 147 милиона КМ, истичући да се двије трећине обезбјеђује путем доприноса из Фонда ПИО, док једну трећину од исплаћене пензије обезбјеђује буџет и Влада Републике Српске.

 

Вишковић је напоменуо да су из буџета Републике Српске исплаћена и сва давања према социјалним, борачким категоријама, те младима за субвенције стамбених кредита.

 

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести