НОВОСТИ

Влада Српске: Акти Шмита да се не објављују у Службеном гласнику

20/06/2023

Влада Републике Српске саопштила је да постоји уставни основ за доношење предложеног закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске који предвиђа да се донесени прописи и други акти нелегалног високог представника у БиХ не објављују у Службеном гласнику.

 

 

Влада Српске размотрила је Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, који су у скупштинску процедуру, у складу са Пословником Народне скупштине Републике Српске, упутили народни посланици у Народној скупштини Републике Српске, по хитном поступку.

– Уставни основ за доношење овог закона садржан је у одредбама Амандмана XXXИИ тачка 4) на члан 68. Устава Републике Српске, према којем Република уређује и обезбјеђује уставност и законитост и у члану 70. став 1. тачка 2. Устава Српске, према којем Народна скупштина доноси законе, друге прописе и опште акте. Уставом Срспке прописано је да се закони, други прописи и општи акти, прије ступања на снагу објављују у одговарајућем службеном гласилу – саопштено је из Владе Српске.

Такође, у преамбули Устава Републике Српске изражена је јасна опредјељеност Републике Српске за потпуно поштовање и досљедно примјењивање Општег оквирног споразума о миру за БиХ, док је Уставу изричито утврђено да се уставно уређење Републике, између осталог, темељи на гарантовању и заштити људских слобода и права у складу са међународним стандардима и владавини права

– Важећим Законом о објављивању закона и других прописа Републике Српске уређен је начин објављивања закона, других прописа и општих аката Републике Српске у службеном гласилу Републике Српске, као и оснивање, статус и управљање Службеним гласником Републике Српске. Предложеном измјеном овог закона брише се одредба која прописује да ће се у Службеном гласнику Републике Српске објављивати прописи и други акти које доноси високи представник за БиХ – наводи се у саопштењу.

Предлагач измјена Закона, образлажући разлоге за доношење, у складу са Правилом за израду закона и других прописа Републике Српске, наводи да, с обзиром на то да Кристијан Шмит није именован у складу са Општим оквирним споразумом о миру за БиХ, који предвиђа, између осталог, да високи представник “треба бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација”, не може се сматрати високим представником у БиХ, те се предлаже да се прописи и други акти које доноси не објављују у Службеном гласнику Републике Српске.

– Када су у питању разлози за доношење закона по хитном поступку, предлагач сходно Пословнику Народне скупштине Републике Српске, наводи да с обзиром на то да именовање високог представника није извршено у складу са Општим оквирним споразумом о миру за БиХ, одлуке које доноси не могу да се објављују у службеном гласилу, егзистирају у правном систему и производе правне посљедице, због чега је предметни закон потребно донијети у хитној процедури – истичу из Владе Српске

Након увида у прописе Европске уније и анализе одредаба Приједлога закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, по хитном поступку, нису установљени обавезујући секундарни извори права ЕУ који су релевантни за предмет регулисања достављеног приједлога. Због тога у Изјави о усклађености стоји оцјена “Непримјењиво”, наглашавају из Владе Српске.

– Сходно свему наведеном, сматрамо да је Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, по хитном поступку, у складу са Уставом Републике Српске, правним системом Републике Српске и Правилима за израду закона и других прописа Републике Српске – закључили су у саопштењу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести