НОВОСТИ

Влада Српске опредијељена за унапређење стандарда свих запослених

28/09/2023

Влада Републике Српске увијек је била опредијељена за унапређење и побољшање стандарда свих запослених, чији број је тренутно највиши откако Српска постоји, речено је у Кабинету премијера Радована Вишковића.

 

 

Влада Републике Српске увијек је била опредијељена за унапређење и побољшање стандарда свих запослених, чији број је тренутно највиши откако Српска постоји, речено је у Кабинету премијера Радована Вишковића.

Упитани да прокоментаришу најаву синдиката о сутрашњој протестној шетњи у Бањалуци, у Кабинету предсједника Владе су истакли да је у Српској тренутно остварена максимална запосленост од 290.000 радника, а десила за вријеме премијера Вишковића.

– Просјечна плата у Српској тренутно износи 1.268 КМ. Реализовани су бројни програми, помоћи, субвенције запошљавања. У току пандемије вируса корона Влада Републике Српске изашла је са разним активностима и мјерама подршке, те је из Компензационог фонда укупно исплаћено 650 милиона КМ за помоћ привреди, као и за обезбјеђење заштитне опреме и свега онога што је било потребно за санирање пандемије – истакли су из Владе.

Услови запослених у свим сегментима за вријеме Владе премијера Вишковића значајно су унапријеђени, почевши од јавне управе до тога да се у цијелој Српској граде објекти и да је ангажована домаћа радна снага, те да се услови рада стално унапређују, навели су из Кабинета.

Из Владе су нагласили да се значајно унапређење радног окружења, као и улагање у наоружање опрему десило у Министарству унутрашњих послова, а такође и у здравственом сектору.

– У здравственом сектору морамо подсјетити да су сви грађани Српске током пандемије вируса корона имали бесплатно осигурање и та обавеза је престала са 1. августом ове године. То је значајно помогло у санирању пандемије вируса корона. Није било ниједне владе у региону која то омогућила својим грађанима – нагласили су из Кабинета премијера.

Свакодневним мјерама и активностима које Влада креира и спроводи, додали су они, стварају се бољи услови за рад, а свака привредна иницијатива је добро дошла у Влади Републике Српске, која је подржала и сарађује са свима који у Влади виде партнера, посебно у области унапређења и креирања повољнијег привредног амбијента.

На данашњој сједници Владе донесена је уредба којом се сви борци, без обзира на године живота, уводе у право борачког додатка и за те намјене је издвојено додатних 23 милиона КМ, а на борачки додатак могу да рачунају сви борци без обзира на године живота. Износ тог додатка ће зависити о броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава.

Према њиховим ријечима, ова уредба омогућиће да један број запослених у реалном и јавном сектору од октобра добије и борачки додатак, и сви који су били борци, а имају мање од 60 година живота, стећи ће ово право, што ће се свакако одразити на повећање личних примања, односно кућних буџета.

Повећање које овом уредбом за борачки додатак могу очекивати борци зависи од мјесеци проведених у зони борбених дејстава, тако да ће износити од неколико марака до 120 КМ.

– Влада Радована Вишковића је радила и на повећању инвалиднина, које су два пута повећане по пет одсто – напоменули су из Кабинета.

Имајући у виду све ове показатеље и параметре, додали су они, реално је закључити да је Влада увијек била опредијељена за унапређење и побољшање стандарда свих запослених у Српској.

Влада Српске издвојила је 54 милиона КМ за повећање плата за 45.000 радника у Српској. Такође, у 2019. години је дато право да послодавци имају могућност поврата пореза и доприноса од 30 до 70 одсто односно за износ за који су повећали плате за своје раднике.

– Подстицији у пољопривреди су повећани са 85 на 180 милиона у 2023. години, не можемо да не поменемо и подстицаје и подршку за набавку нове механизације. За вријеме ове владе у пољопривредној производњи, захваљујући овим мјерама и подстицајима, обезбијеђено је највише трактора и пољопривредне механизације. Само до краја ове године број нових трактора у пољопривредној производњи биће 1.000 – истакли су из Владе.

Влада је издвајала новац и за подршку привреди за увођење нових технологија, те давала подстицаје почетницима у бизнису, тако да су млади људи који су жељели да покрену свој бизнис могли да рачануају, зависно од пројеката који покрећу, на подршку Владе до 50.000 КМ.

– Ови подаци су чињенице које говоре у прилог одговорне и свјесне политике Владе Српске и опредјељења да се свакоднвено ради на унапређењу пословног амбијента и стандарда наших радника. Не можемо и не знамо како бисмо окарактерисали оне који желе умањити или потцијенити овакве податке које смо навели, а који су помогли да у Српској имамо раст просјечне плате и највећу запосленост од формирања Српске – нагласили су из Владе.

Из Владе су напоменули да је задуженост Српске на историјском минимуму, те да сви чланови Владе са Вишковићем на челу раде свакодневно на креирању мјера и активности за подршку и подстицаје за унапређење пословног амбијента и животног стандарда грађана Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести