НОВОСТИ

Владика Сергије: Резолуција о Сребреници је манипулација, истина је на почетку рата

28/04/2024

Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Сергије рекао је да је резолуција о Сребреници велика манипулација, чији је циљ да један народ прогласи злочиначким, и нагласио да је важно сачувати национални и међунационални мир, не насједати на било какве провокације, али и бранити истину.

 

 

Владика Сергије рекао је да је истина на почетку рата.

“Довољно је погледати цјелокупну слику сребреничког краја од почетка до краја рата, па онда видјети узроке и посљедице без икакве намјере да се злочин релативизује или негира”, навео је владика Сергије.

Он је упозорио да није ријеч о случајности и да се све дешава баш онда када то одговара моћницима.

“Њихова лица ми познајемо”, истакао је владика Сергије.

Он је напоменуо да истину треба гледати онакву каква јесте, а не каква некоме одговара, те да историја треба да почива на доказима, а не на пројектованим истинама.

“Тек тада ћемо бити на путу међунационалног помирења. Овако смо на путу који нас не води нигдје, већ у поновни круг испуњен мржњом, страхом и неповјерењем. Историја треба да нас учи, да нас поправља, а не да нас поново сукобљава”, рекао је владика Сергије за “Вечерње новости”.

Он је изразио наду да ће овдашње политичке вође имати довољно мудрости, снаге и воље да договором рјешавају неспоразуме, не допуштајући било коме са стране да поново манипулише ради сопственог интереса.

Владика Сергије рекао је да је добронамјерном човјеку тешко разумјети политичке токове који нису у складу са здравим разумом.

“Умјесто да готово три деценије након завршетка рата разговарамо како додатно унаприједити међунационалне односе и како уклонити сваку сумњу у евентуално поновни сукоб овдје неки недобронамјерни људи, који су по правилу однекуд са стране, позљеђују старе ране и страхом окивају овдашње народе. Њихове намјере нису добре, а циљ им је за почетак, обновити страх једних од других”, указао је владика Сергије.

Владика Сергије рекао је да то није први, али да се боји да није ни посљедњи пут, али да је увјерен да ни Срби, ни Бошњаци ни Хрвати не желе нови сукоб.

“У протеклом рату су страдали сви, а најчешће невини људи, којих да се питало рата никада не би било. Али у рату, познато је, прво страда истина. Сваки народ има своје жртве, али и оне који су чинили злочине. Одговорност је на појединцима, а никада на народима. Међутим, овдје је ријеч о великој манипулацији чији је циљ да један народ прогласи злочиначким, геноцидним, а један страдалничким”, рекао је владика Сергије.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести