НОВОСТИ

Војводић: Политичка одлука Уставног суда БиХ чији је циљ урушавање образовног система

11/10/2023

Директорка Агенције за високо образовање Републике Српске Биљана Војводић рекла је за РТРС да је Уставни суд Бих донио политичку одлуку која на груб начин крши Уставом загарантоване надлежности Српске у области образовања.

У низу одлука крњег Уставног суда БиХ, на удару се прошле седмице нашла и Агенција за високо образовање Републике Српске, којој покушавају да оспоре надлежности у вези са обезбјеђењем спољног вредновања квалитета, признавање диплома, акредитација, али и свега онога што ради.

 

Из академске заједнице Српске поручено је да не признају одлуку Уставног суда и да је за њих једино вјеродостојан Закон о непримјењивању одлука тог суда који је усвојила Народна скупштина Републике Срспке.

 

– Према члану 3 Устава БиХ, образовање је искључива надлежност Републике Српске, ФБиХ, кантона и Брчко дистрикта – подсјетила је Војводићева.

 

Она је нагласила да је циљ ове одлуке урушавање образовног система Републике Српске, али да Српска то неће дозволити.

 

– И раније смо се суочавали са таквим нападима и ни један од њих није уродио плодом, па неће ни овај – поручила је Војводићева.

 

Она је истакла да је ова одлука примјер како се настоји покварити оно што добро функционише, попут сарадње ентитетског и заједничког нивоа или међуентитетске сарадње и то тако што би Републици Српској биле одузете надлежности.

 

– Институција која је задужена да штити Устав, крши Устав и и доводи грађане у правну несигурност – рекла је Војводићева.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести