НОВОСТИ

Врањеш: Амбасадорски мандат искористити за унапређење разумијевања двије земље

12/08/2023

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш изјавио је да ће његов мандат ићи у правцу унапређења разумијевања између двије земље, те побољашању билатералних и економских односа посебно када је ријеч о заједничким пројектима.

 

 

Врањеш је навео да је ријеч о изградањи хидроелектране “Бук Бијела”, аеродрома у Требињу, ауто-пута Београд-Сарајево, изградњи меморијалног центра Доња Градина посвећеног жртавама усташког геноцида у Јасеновцу и бројним другим пројектима.

“Сматрам да могу дати допринос динамици реализације ових пројеката и на томе ћу активно радити”, рекао је Врањеш и подсјетио да је Србија на трећем мјесту најзначајнијих инвеститора у БиХ.

Он је истакао да се очекује повећање инвестиција у БиХ, обзиром на започете и планиране пројекте, те додао да је Србија један од значајнијих спољнотрговинских партнера БиХ и по обиму трговинске размјене заузима високо мјесто.

Када је ријеч о методама за унапређење економских односа, Врањеш је подсјетио да је Србија понудила БиХ да се придружи регионалној иницијативи “Отворени Балкан”, што би, како је нагласио, био одличан оквир за побољшање спољнотрговинске размјене.

– Нажалост, тренутно не постоји политички консензус за придруживање БиХ овој иницијативи. Република Српска је јасно исказала став да жели видјети БиХ у “Отвореном Балкану” зарад даљег економског повезивања и олакшавања пословања, али нажалост у Федерацији БиХ се чују гласови против приступања – рекао је Врањеш.

Према његовим ријечима, објашњење из Сарајева гласи да прво треба дати приоритет “Берлинском процесу”, иако је јасно видљиво да је та иницијатива у приличној кризи, посебно што БиХ неће ратификовати Споразум о слободи кретања са личним картама на западном Балкану.

Врањеш је навео да би много сврсиходније било прикључење БиХ “Отвореном Балкану”, што је много функционалнија инцијатива без неких политичких условаљавања, а чији је конкретан циљ унапређење економских односа у регији.

– Нажалост, за противнике “Отвореног Балкана” економски интереси БиХ нису у првом плану – истакао је амбасадор БиХ у Србији.

Говорећи о билатералним односима БиХ и Србије, Врањеш је рекао да су они углавном добри и стабилни.

– Наравно, постоје и отворена питања које треба рјешавати у будућим билатералним активностима на политичком и експертском нивоу, посебно када је ријеч о међудржавној граници у регији Подриња – рекао је Врањеш.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести