НОВОСТИ

Врањеш оштро реаговао: Мене не могу да смијене ни Комшић ни Бећировић

29/07/2023

Мене не могу да смијене ни Жељко Комшић ни Денис Бећировић, поручио је амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш, након што су два члана Предсједништва затражила да он буде позван на консултације у Министарство иностраних послова.

 

Како је Врањеш рекао за АТВ, министар иностраних послова Елмедин Конаковић је то одбио да уради и “пребацио лоптицу у двориште Комшића и Бећировића”.

“Након састанка с господином Вулином услиједио је читав низ натписа у федералним медијима, углавном критичких, да се најблаже изразим. Током тог периода Министарство се није огласило нити министар (Елмедин) Конаковић и нису коментарисали мој састанак ни све оно што је писало у медијима”, рекао је Врањеш и додао:

“Фактички, два члана Предсједништва су својом једностраном иницијативом натјерали министра Конаковића да се огласи и он се нашао у таквој ситуацији да је на неки начин морао да одговори, иако је моја претпоставка да он то не би учинио, али под овим околностима је морао”.

Нагласио је да у Амбасаду никаква инструкција није стигла.

“Он је вратио лоптицу у њихово двориште рекавши: ‘Ако имате неки проблем с њим (Врањешом), ви га онда и смијените, јер ви сте и гласали за њега’. Тај њихов однос можемо посматрати као једно паралелно препуцавање засновано на овој теми, али и између њих и неких њихових односа. У исто вријеме у обзир треба узети још једну чињеницу – да никаква инструкција о консултацијама у Амбасаду није стигла. Дакле, министар Конаковић ме није позвао на консултације по захтјеву два члана Предсједништва, рекавши да то мора да буде одлука сва три члана. Дакле, он је другачије поступио, одбио је да ме позове на консултације, вратио је иницијативу Комшићу и Бећировићу и фактички им рекао ‘ево, у реду је, ви покрените ту иницијативу’”, рекао је.

Нагласио је да њега могу да смијене Жељка Цвијановић, Милорад Додик и народни посланици.

“Мене не могу да смијене ни Комшић ни Бећировић. Мене може да смијени Жељка Цвијановић, мене може да смијени Милорад Додик, мене могу да смијене народни посланици Народне скупштине Републике Српске. Колико је мени познато, нити предсједник Додик, нити предсједница Цвијановић, нити српски посланици, не сматрају да сам направио било какав прекршај, ни да сам ишта својим поступцима и састанцима у Београду прекршио, нити сам направио било какав скандал”, поручује Врањеш за АТВ.

Он сматра да ће та иницијатива остати само мртво слово на папиру.

“Да ће остати овако једна прича за препуцавање која је сад показала и да се препуцавају на релацији бошњачког и хрватског члана Предсједништва и Министарства иностраних послова”.

Нагласио је да му је предсједник Додик пружио пуну подршку.

“Предсједник Републике Српске пружио је мени и пружа свим српским амбасадорима у БиХ апсолутну подршку. Предсједник сматра да је чињеница да сам се састао са једним директором једне државне институције у Републици Србији, да је то моја дужност. Не сматра да сам направио било какав прекршај”, каже Врањеш.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести