НОВОСТИ

Врањеш: За шест мјесеци у Гази страдало више дјеце него што је било жртава у Сребреници

17/04/2024

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш изјавио је да је резолуција о Сребреници, чије је усвајање припрема у Генералној скупштини УН, представа за публику у исламском свијету која би требала да скрене глобалну пажњу са чињенице да је за шест мјесеци у Гази настрадало више дјеце испод 14 година него што је било укупно бошњачких жртава у Сребреници за вријеме грађанског рата у БиХ.

 

 

Врањеш је нагласио да међународни коспонзори, који се куну у суверенитет дејтонске БиХ, знају да резолуција о Сребреници нема подршку Предсједништва БиХ као једине институције задужене за спољну политику БиХ, али да им то није препрека у њиховим намјерама да покажу исламском свијету своје поштовање према муслиманским жртвама од прије скоро три деценије, док им ове новије нису битне.

Када погледамо ко су све иницијатори и креатори текста будуће резолуције о Сребреници, примјетно је да једино БиХ међу њима нема формулисан став о томе. Сви шефови мисија држава чланица УН које подржавају нацрт резолуције имају званичну инструкцију из својих централа да гласају за ову резолуцију, изузев /амбасадора БиХ при Сталној мисији УН Златка/ Лагумџије из БиХ – истакао је Врањеш.

 

Према његовим ријечима, Лагумџија нема званично одобрење Предсједништва БиХ, али уз пристанак бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића саучествује у једној великој међународној фарси.

У вријеме кључања на Блиском истоку уз огромне цивилне жртве међу муслиманским свијетом, држава која је једина у историји цивилизације починила геноцид са великим Г, дакле Њемачка, уз помоћ потпуно небитне Руанде, а на захтјев њихових англошефова, из нафталина вади трагични догађај у Сребреници – нагласио је Врањеш.

 

Он је нагласио да трагична чињеница на Блиском истоку неће бити обухваћена неком резолуцијом у УН, јер за колективни Запад то није релевантно, али би усвајањем резолуције о Сребреници показали цијелом свијету да они ипак као колективни Запад нису исламофоби, него напротив, веома емпатични пријатељи балканских муслимана.

 

– Представници политичког Сарајева немају моралних дилема да постану марионете у овој представи направљеној за публику у исламском свијету. Напротив, радо су прихватили да још једном заиграју улогу жртве за потребе САД – закључио је Врањеш.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

 

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

 

Остале Вијести