НОВОСТИ

Врањеш: Забраном протеста прекршено људско право Срба

01/09/2023

Рјешењем о забрани одржавања мирних протеста “Српска пред судом” у Сарајеву прекршено је људско право велике групе грађана српске националности, изјавио је омбудсман за људска права БиХ из српског народа Невенко Врањеш, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

 

 

Врањеш је напоменуо да говори у своје лично име.

 

– Ако једној врсти грађана одобрите протесте, а другој забраните без релевантних образложења, онда је то дискриминација. Лишили сте их врло важног права које је свуда у свијету промовисано, а то је слобода мирног окупљања и изражавања – поручио је Врањеш.

 

Врањеш је напоменуо да није постојао ниједан релевантан разлог да се забране мирни протести “Српска пред судом”.

 

– Полиција се крије иза својих овлашћења. Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево обезбјеђивало је неколико скупова већег формата као што су протести испред ОХР-а, форуми грађана и параде поноса – истакао је Врањеш.

 

Врањеш је нагласио да нигдје у свијету не постоји квази систем гдје се један човјек прогласи као протектор и доноси законе, као што је то случај у БиХ.

 

– Имате покушај да се оптужи предсједник Републике Српске Милорад Додик, особа која врши своје уставне надлежности, и нађе се у ситуацији кад његов рад дође под лупу и креира се читав механизам и процес да се он кривично гони. То нема нигдје у свијету. Погажено је његово право на политичко дјеловање – оцијенио је Врањеш.

 

Врањеш је упозорио да се ОХР мијеша и у рад в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

 

– Право постаје немоћно када имате квази право – закључио је Врањеш.

 

Подсјетимо, након што је МУП Кантона Сарајево забранио одржавање мирних протеста “Српска пред судом” у Сарајеву, Одбор за заштиту Срба у ФБиХ позвао је грађане да данас, од 18.00 часова, дођу на четири локације међуентитетске линије како би изразили незадовољство бх. правосуђем.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести