НОВОСТИ

Врховац: Никада нико неће Србима оспорити прославу 9. јануара

04/01/2024

Српском народу у Републици Српској нико никада неће оспорити право да обиљежава 9. јануар – Дан Републике, дан када је у миру створена, а у рату сачувана, поручио је предсједник републичког Савеза ратних војних инвалида Драган Врховац.

Врховац је најавио да ће 100 ратних војних инвалида ове године учествовати у свечаном дефилеу поводом Дана Републике Српске у Бањалуци, истичући да ће у ешалону ратних војних инвалида учествовати и ратни војни инвалиди из Србије.

 

Врховац је у изјави Срни подсјетио да су у темеље Републике Српске ратни војни инвалиди уградили дијелове тијела и да им нико никада не може забранити обиљежавање дана када је је она створена и одбрањена.

 

Он је напоменуо да ће ратни војни инвалиди све док су живи обиљежавати Дан Републике Српске, а наставиће младе генерације у Српској.

 

Врховац је позвао ратне војне инвалиде у свим градовима и општинама Републике Српске да се у што већем броју окупе и заједнички прославе Дан Републике, напоменувши да ће, што више буду жељели да забране прославу, овај рођендан Српске масовније славити.

 

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

 

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести