НОВОСТИ

Врховац: Увођење платног промета без ризика за ИРБ, опозиција дезавуише јавност

05/07/2024

Измјенама и допунама Закона о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, којим се предвиђа увођење платног промета и пријем депозита, не нарушава се систем пословања ове банке те нема ризика за кориснике, рекао је в.д. директора Дражен Врховац и појаснио да ће сада постојати и могућност отварања рачуна што су до сада радиле само комерцијалне банке.

Говорећи о процесу усклађивања, Врховац је рекао да је то дуготрајан процес и да ће се испунити сви услови да би ИРБ могао пословати на овакав начин, наводећи да то подразумијева и поштовање правила ОФАК-а, односно америчке Канцеларије за контролу имовине странаца.

 

– Апсолутно се ИРБ не излаже ризику. ИРБ када испуни све услове и добије потребне лиценце и дозволе за обављање платног промета, неће моћи отварати рачуне правним ни физичким лицима која се налазе на ОФАК листи – указао је Врховац.

 

Каже да ће ИРБ бити потписник свих правила ОФАК-а, али и других међународних уговора и принципа по којима функционишу све банке, истакавши да се на овај начин јача позиција ИРБ-а јер ће сада клијентима пружати више услуга.

 

Указује да се управо о томе и јасно говори у Закону о ИРБ-у, у којем је прописано да ће Банка за обављање ових послова успоставити поуздан и дјелотворан систем, са одговарајућим управљачким и контролним механизмима, те да ће успоставити посебни организациони дио за обављање ових послова.

 

– Опозиција често изврће појмове и дезавуише јавност. ИРБ ће поштовати сва правила која дефинише Централна банка и надлежне агенције – истакао је Врховац за Срну.

 

Такође, Законом је дефинисано да средства настала у вези са обављањем наведених послова не могу користити за финансирање дјелатности фондова којима управља ИРБ.

 

С тим у вези, нема опасности ни за корисинике кредита ИРБ-а, појашњава Врховац, те наглашава да повећање интересовања за подстицајне кредитне аранжмане говори о повјерењу физичких и правних лица.

 

– Раст одобрених стамбених кредита је 100 одсто у односу на годину раније. Номинално, већ крајем маја испунили смо план за ову годину. То се никада до сада није десило – појаснио је Врховац.

 

Када је ријеч о пружању подршке привреди, Врховац подсјећа да ИРБ обезбјеђује најповољније кредите уз ниску каматну стопу, а све с циљем модернизације производње у Српској, повећања продуктивности и конкурентности у региону.

 

– Задржали смо каматну стопу за увођење нових технологија од 0,5 одсто. Уводили смо и друге кредитне линије које су на располагању привредницима – рекао је Врховац.

 

Каже да ИРБ одговара захтјевима привреде и да константо проширује своју понуду.

 

– Покрили смо све привредне дјелатности. Имамо најдуже рокове исплате и мислим да су наше камате најквалитетније на тржишту – нагласио је Врховац.

 

У припреми је и други Инвестициони форум у организацији ИРБ-а, подсјећа Врховац и додаје да је партнер ове године највећа инвестициона платформа на свијету АИМ Глобал.

 

– Они ће путем своје мреже позвати све инвеститоре, да дођу на Јахорину у новембру гдје ће Република Спрска представити могућности инвестирања за међународне и домаће привреднике – рекао је Врховац.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести