НОВОСТИ

Вулић: Сатлер нека ради свој посао, посланицима СНСД-а нико неће креирати памет

14/07/2023

Шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић поручила је данас специјалном представнику ЕУ и шефу Делегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру да свако треба да ради свој посао, оцијенивши да политичка сцена у БиХ личи на пијацу без икаквог реда.

 

 

– Нити нас је он бирао, нити ће нама из Клуба СНСД-а креирати памет. Да је искрен у својим намјерама, прво би ове што га без поговора слушају позвао на поштовање Устава БиХ и Закона о Савјету министара – рекла је Вулићева Срни реагујући на Сатлеров позив Парламентарној скупштини БиХ да усвоји закон о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, при чему је дао и одређена рјешења.

Подсјећајући да све законодавне одлуке, по Уставу, захтијевају сагласност оба дома, Вулићева је истакла да ће се по тој процедури разговарати и одлучивати о Приједлогу закона о слободи приступа информацијама.

Вулићева је навела да је из колегијума Представничког дома Клубу посланика СНСД-а прослијеђено Сатлерово писмо у којем он сугерише да се путем амандмана законом о слободи приступа информацијама да надлежност Инстутицији омбудсмана БиХ да поступа као жалбено, другостепено тијело и да доноси правно обавезујућа рјешења умјесто необавезујућих препорука.

– Политичка сцена у БиХ личи на пијацу без икаквог реда. Цјенкање је систем рада како федералних политичара, тако и шефа Делегације ЕУ који је познат као заштитник само ентитета Федерација БиХ – закључила је Вулићева.

Приједлог закона о приступу информацијама на нивоу институција БиХ усвојен је у првом читању почетком мјесеца у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Сатлер је у писму колегијумима оба дома Парламентарне скупштине БиХ позвао на његово усвајање, наводећи да из препорука из годишњег извјештаја Европске комисије проистиче потреба да БиХ усвоји законе о слободи приступа информацијама на државном и ентитетском нивоу, међусобно усклађене и усклађене са релевантним европским стандардима и правном стечевином ЕУ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести