НОВОСТИ

Вулин: Србима нико није поклонио мјесто у антихитлеровској коалицији

09/05/2024

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин честитао је Дан побједе над фашизмом и истакао да Србија данас слави тај празник зато што Србима мјесто у антихитлеровској коалицији нико није поклонио.

 

Вулин је истакао да су Срби били и остали антифашисти и једини народ у читвој Европи који није послао ниједног војника под Стаљинград.

“Зато је 9. мај у Србији Дан победе над фашизмом. Ми га славимо као Дан победе, наше победе”, поручио је Вулин.

Он је у честитки указао да су се називи држава и војски мијењали, али Срби нису.

“Не мењамо историју, не мењамо уверења и не мењамо име празника”, нагласио је Вулин, честитајући празник свим слободним народима.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Цвијановић: Српски народ дао немјерљив допринос у сламању фашизма
Цвијановић: Српски народ дао немјерљив допринос у сламању фашизма
Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести