НОВОСТИ

Заштитити налазишта магнезијума у Лопарама, Српској неће бити одузета имовина

16/02/2024

У заблуди је свако онај ко мисли да ће Република Српска експлоатацију свог значајног рудног богатства дати под концесију и без поштовања еколошких стандарда, поручује предсједник Милорад Додик.

 

 

Намјера је, како каже, да у том послу који би значио економски развој – будемо партнери и да се руда прерађује у мјестима гдје је пронађена.

Сматра да поједини квази-еколози и опозиционари, без потребе плаше грађане и тиме свјесно и несвјесно испуњавају жеље странаца у БиХ – да Српској одузму имовину.

И струка у Републици Српској увјерава да страх грађана због експлоатације и прераде руде није оправдан.

Република Српска има значајна рудна богатства. Истраживања су показала да на подручју општине Лопаре, осим литијума и бора, постоје налазишта око 94 милиона тона магнезијума.

То је велика развојна шанса не само локалне заједнице, већ и цијеле државе.

Намјера Републике Српске у евентуалној експлоатацији је да буде партнер, а не да даје концесије, поручује предсједник Милорад Додик.

– Минимално наше учешће биће 40 – 49 одсто. Да се прави фабрика за прераду те руде магнезијума на локалитету гдје се налази, да се запошљавају наши људи, да то ради по еколошким стандардима – навео је Додик.

Ове услове, опозиција у Српској и локална власт Лопара није чула или не жели да чује.

Позива на потписивање петиције против евентуалне екплоатације, заборављајући да су прије неколико година и сами тражили партнере за овај посао.

Брига за екологију или скупљање јефтиних политичких поена пред локалне изборе?

– Ово до сада ми не видимо те аргументе и видимо само народ који је препаднут и узнемирен – тврди Игор Црнадак, ПДП.

– Локална заједница је објеручке дочекала нашу компанију када смо почели са истраживањима, активно је учествовала дајући одређене дозволе – нагласио је Владимир Рудић, фирма Аркор.

Политички квазиеколози беспотребно плаше грађане, тврди струка. Процес експлоатације руде која је пронађена на Мајевици уз захтјеве које би Република Српска тражила од будућег партнера није опасан и не угрожава животну средину.

– Као рударски инжењер који се 35 година бави овом професијом кажем да литијум није опасан. Да ми можемо екстраковати литијум на веома здрав и безбједан начин. А жила куцавица развоја ове земље јесте рударство као број један. Рударство увијек развијало земљу – истакао је Стјепан Митровић, инжењер рударства.

Зашто су појединци управо сад условно речено дигли галаму у вези овога? За предсједника Додика разлог нису политички поени, већ много опасније намјере.

Тврди да колективни Запад, свјестан о каквом рудном богатству је овдје ријеч, покушава ставити шапу на имовину Српске и књижити је на БиХ.

– Зато је међународни фактор одлучио да централизује имовину јер тамо је лакше добити дозволе него од нас. Лажни Шмит организује састанке како би се направио пренос надлежности над имовином на БиХ. Мислим да су они што су организовали јуче, организовали су по сугестији оних из Сарајева који управљају њима – истакао је Додик.

Тек тада би експлатација руде била без контроле Републике Српске и на њену штету и штету њених грађана, упозорава Додик.

Компанија која је на Мајевици радила истраживања рудног богатства рјешење је добила прије шест година, а интензивна истражиовања кренула су 2020. године.

Тада нико није дизао глас против тога.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести