НОВОСТИ

Zašto je Surdulica srpska Hirošima?

25/04/2021

Ovog aprila navršavaju se 22 godine od NATO bombardovanja Surdulice, gradića na jugoistoku Srbije, kada je u jednom od najjačih NATO napada poginulo 20 civila, među kojima i 12 djece.

Surdulica

Surdulica – srpska Hirošima!

Bombardovanje Surdulice je u medijima nazvano “srpska Hirošima” i “srpska Gernika”.

Tačno u 12.10 časova, dva od 15 NATO projektila završila su usred naselja Čubrine livade, nedaleko od centra Surdulice i naselja Piskavica. Tom prilikom je povrijeđeno više od 100 građana, a srušeno je ili oštećeno više od 500 kuća, zbog čega je Surdulica dobila naziv “srpska Hirošima”.

Dijelovi namještaja i automobila, polomljene cigle i staklo, razrovana ulica, krater prečnika desetak metara, prizori su koji meštani Surdulice nikada neće zaboraviti, na jednoj raskrsnici, petnaestak kuća je teško oštećeno, a nekoliko njih je do temelja porušeno.

Poginulih je najviše bilo u kući porodice Milić, u kojoj je poginulo čak 15 ljudi, odnosno šestočlana porodica Milić i devet njihovih komšija.

Ugašene su dvije porodice Milići i Malobabići. Malobabići, otac, majka i dvoje djece bili su izbjeglice iz Srpske Krajine, koji su potjerani u hrvatskoj akciji “Oluja”, a našli utočište u Surdulici, gdje su i stradali.

Bio je to za mjesec dana treći i najžešći udar NATO na Surdulicu.

Međutim, Surdulica je ponovo bila meta bombi NATO 31. maja 1999, kada je 20 civila ubijeno i 88 povrijeđeno u napadu na Dom za smještaj starih lica i bolnicu za plućne bolesti – Sanatorijum.

Prethodno je 21. aprila u napadu NATO na izbjegličko naselje u Surdulici u kome su bile smještene srpske izbjeglice iz Republike Srpske Krajine poginulo 10 izbjeglica, od kojih šestoro djece. Ranjeno je 16 ljudi.

Na Surdulicu su od 21. aprila do 31. maja 1999. bačene 262 bombe, uništeno je više od 500 kuća, a četvrtina mjesta bila je potpuno srušena. Od 50 ubijenih, 18 su djeca.

Surdulica je imala najviše civilnih žrtava u NATO bombardovanju u odnosu na ukupan broj stanovnika.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести