НОВОСТИ

Зашто су пројекти у Српској под сталним нападима?

07/03/2024

Политика под еколошком маском. Да ли би се тако у најкраћем могла назвати јавна трибина у Тузли организована, како наводе, против рудника литијума у Лопарама?

 

 

Самозвани еколози из Федерације и Србије, потпомогнути опозицијом из Републике Српске, дижу глас против нечега што не постоји нити је извјесно да ће бити.

С друге стране, не смета им отворен рудник у Варешу у Федерацији БиХ и британски капитал.

Да ли је онда мотив тузланског митинга борба за очување животне средине или атак на имовину Српске?

Рудника литијума нема ни у најави, али има протеста против тога. Самопроглашени еколози заједно са опозицијом из Српске митингују у Федерацији против евентуалних пројеката у Српској. Из Владе мјесецима понављају да, ако и дође до одлуке, Српска то неће радити по сваку цијену. Концесија не долази у обзир, само партнерски однос уз поштовање свих еколошких стандарда. Зашто онда тобоже еколошки освијештени појединци брину.

– Не видим разлог зашто би неко желио под сваку цијену да оспорава евентуалне развојне пројекте тог типа у Републици Српској, а не смета му што се ти пројекти развијају у Федерацији. Да ли ту има политике или нема, јасан је одговор на ово питање – каже министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Одговор јасан, као и чињеница да протестују у Федерацији против пројеката у Српској. Свој глас дижу против још непостојећег рудника на Мајевици, али ћуте кад се отвара у Варешу гдје су Британци донијели свој капитал. И ту их свесрдно подржава опозиција из Српске, подсјећа предсједник Скупштине Бијељине Александар Ђурђевић. Није тешко закључити какав је план.

– Отети имовину у Републици Српској, а онда преко марионетсих структура у БиХ узети наша рудна богатства. То Република Српска неће дозволити – поручује Ђурђевић.

Аргументе да ли отварати рудник на Мајевици даће стручњаци. И то из Владе понављају мјесецима, али се они који имају скривене или боље рећи нескривене намјере оглушују, каже премијер Радован Вишковић. Пита да ли ће самозвани еколози из Федерације и Србије и опозиција у Српској бити гласни до испуњавања британских интереса?

– Зашто мора доћи британске компаније као у Вареш. Доћи ће сутра у Лопаре, Језеро и у било коју локацију, а онда неће бити више покрета зелених, неће бити Ћуте, неће ПДП да каже нешто против, већ ће аплаудирати – каже Вишковић.

А у свему овоме поједини мешетари, представљајући се као представници фирме Аркор која је спровела геолошка истраживања на Мајевици, нуде новац тамошњим становницима за откуп земљишта. Из ове компаније упозоравају становништво Мајевице да не насједају на такве понуде.

Ко су ти мешетари још није познато. Да ли се крију у редовима оних еколошки освијештених још мање. Да ли трибина у Тузли под слоганом “Тузло пробуди се” покушава остварити неостварене снове неких западних дипломата?

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести