НОВОСТИ

Zbog lažnih sjedočenja prošli golgotu i progon

20/05/2021

Nema ratišta na području Republike Srpske, gdje su se vodile najžešće borbe, a da pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz Šekovićima nisu učestvovali.

 

Припадници Другог одреда Специјалне полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске

Pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske

 

U tim borbama, odred, koji je formiran prije 28 godina, nije prošao bez ljudskih gubitaka.

“U borbama je život izgubio 21 pripadnik ovog odreda, bilo je više od 130 ranjavanja, neki pripadnici našeg odreda su ranjeni više puta – izjavio je

ratni komandant jedinice Miloš Stupar.

Jedinica je formirana 10. marta 1993. godine u Šekovićima, a u ratnim dejstvima šekovićki specijalci borili su se i na sarajevskom i krajiškom ratištu, Podrinju, Ozrenu, te na drugim mjestima gdje se branila Republika Srpska.

 

Miloš Stupar ukazuje da je šekovićki odred policije bio pod posebnim udarom Suda BiH, a veliki broj pripadnika bio je obuhvaćen istragama, više njih suđenjima.

 

– Sedam ljudi je osuđeno na izdržavanje maksimalne kazne, po starom zakonu od 20 godina, sve zbog lažnog svjedočenja. Danas je naša obaveza da zatvorenicima i članovima njihovih porodica osiguramo da zatvoreničke dane izdrže što lakše, uz našu sveobuhvatnu pomoć – izjavio je Stupar.

 

O golgoti kroz koju su prošli pripadnici Drugog odreda svjedoče i dokumentarni filmovi “Da se ne zaboravi” i “Heroji tu pored nas”, autora Ljubiše Milutinovića.

 

Bivši pripadnik ove elitne jedinice Ljubiša Milutinović izjavio je da dokumentarni film “Heroji tu pored nas” govori o dva pripadnika odreda, Milošu Stuparu i Zoranu Tomiću Zgembi, koji su poslije rata doživjeli neviđenu golgotu i progon.

 

On je podsjetio da je Miloš Stupar proveo četiri godine i sedam mjeseci u istražnom zatvoru i da je u prvostepenom postupku osuđen na 40 godina, da je Zoran Tomić proveo tri godine i šest mjeseci u istražnom zatvoru i osuđen na 32 godine zatvora, dok su u drugostepenom postupku obojica oslobođeni, što govori kolika je nepravda koju je sud učinio prema njima, a i drugim borcima koji nepravedno služe kazne.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести