НОВОСТИ

Жељезнице Српске: Путни прелаз у Дервишима прописно обезбијеђен

07/03/2024

Жељезнице Републике Српске саопштиле су да је путни прелаз у бањалучком насељу Дервиши, гдје се синоћ догодила саобраћајна незгода, обезбијеђен Андрејевим крстом, знаком стоп и троуглом прегледности, што је ниво осигурања, према законским одредбама, утврђен на основу фреквенције саобраћаја и категорије самог пута.

 

Из овог предузећа подсјећају да су 2022. године потписали споразум са градом Бањалука о осигурању путног прелаза Подгоричка и укидању два неусловна путна прелаза, међу којима је у Дервишима, за шта је град Бањалука планирао средства.

У саопштењу се наводи да су Жељезнице Републике Српске све своје обавезе из овог споразума испуниле, те се чека да то учини и град Бањалука, како би се кренуло у реализацију планираних активности.

Жељезнице Републике Српске поручују да нису у обавези да сваки путни прелаз обезбиједе браницима или полубраницима, већ да је, према прописаним законским одредбама, начин и ниво осигурања путног прелаза одређен на основу категорије пута, допуштене брзине на прузи и густине друмског саобраћаја, што је дефинисано законом и прописима који уређују област жељезница.

 

Из ове компаније подсјећају да на пругама Жељезница Републике Српске нема необезбијеђених путних прелаза и да су сви обезбијеђени у складу са законским прописима.

У саопштењу се наводи да су у складу са Законом о Жељезницама Републике Српске покренуте активности на смањењу укупног броја путних прелаза, али да је за то неопходна и подршка локалних заједница, које морају дати сагласност приликом укидања сваког путног прелаза као и сагласност управљача пута.

Из Жељезница Републике Српске подсјетили су да ни у једном ванредном догађају није утврђена одговорност овог предузећа, него других учесника у саобраћају на путним прелазима, у оваквим случајевима возача друмских возила.

– Из свих ових разлога, Жељезнице Републике Српске поново апелују на све учеснике у саобраћају да буду максимално одговорни и савјесни, поштују саобраћајну сигнализацију и прописе приликом преласка преко пруге, како би сачували своју, али и безбједност осталих учесника у саобраћају – наводи се у саопштењу.

Два лица повријеђена су синоћ у судару путничког воза и аутомобила на пружном прелазу у бањалучком насељу Дервиши.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести