НОВОСТИ

Жене жртве рата: Нико нас није питао око Централног спомен-обиљежја

02/08/2023

Удружење жена жртава рата Републике Српске оштро је одбацило наводе да је дало било какву сагласност око изградње Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Бањалуци.

“Прикључујемо се као удружење од јавног интереса , општој, широј расправи око изградње Централног спомен-обиљежја и сматрамо да је то национално важно питање. У вези информација у медијима да су сва удружења и организације дале сагласност Градској управи Бањалука да по свом избору граде Централно обиљежје, одговорно тврдимо да нисмо дали никакву сагласност, нити нас је ко шта питао”, навели су из Удружења и додали:

“На једну јавну расправу смо позване у Градску управу и ту нам је било веома непријатно јер је службеница Градске управе тражила да се сложимо да споменик нема вјерска обиљежја ни крст ни било какво друго обиљежје. Наша представница је јавно питала: ‘Па чија је то онда војска била?’ Након тога било је негодовања и веома неорганизованог вођења састанка”.

Како истичу, то их је веома наљутило и нису више учествовале на таквим састанцима.

 

“Ово питање смо поменуле на нашој скорашњој, годишњој, Скупштини и закључак је да Централно спомен-обиљежје војсци Републике Српске треба да рјешавају највиши органи Републике, а не неки град или општина. Некоректно је у јавности износити да су СВА УДРУЖЕЊА од јавног интереса произашла из Одбрамбено-отаџбинског рата дала сагласност, А НИСУ . (Ту се ми нађемо прозване)”, наводи се у саопштењу.

Удружење наглашава и да је некоректно да само представници градских борачких организација износе свој став.

“Чему онда служе републички предсједници тих удружења и организација? Њих нико ништа није ни питао. Питању се треба прићи веома одговорно и треба да одговорност преузму највиши органи Републике у сарадњи са организацијама од јавног интереса произашлим из Одбрамбено-отаџбинског рата. Спомен обиљежје треба да представља српску војску, њене жртве са свим националним обиљежјима”, закључују у Удружењу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести