НОВОСТИ

Живковић Рајилић: Упркос НАТО агресији, Српска и данас постоји

05/09/2023

Република Српска постоји упркос чињеници да ју је 1995. године НАТО покушао уништити, али младе генерације треба да знају какве су посљедице по српски народ оставили злочинци те алијансе, изјавила је Срни предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић.

 

 

– Српски народ је издржао и преживио НАТО бомбардовање Републике Српске. Нису могли уништити Републику Српску ни уз помоћ такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране – рекла је Рајилићева.

Према њеним ријечима, српско становништво и данас осјећа посљедице НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом због пораста малигних обољења.

– Младе генерације у Републици Српској треба да памте да су НАТО злочинци оставили дубок траг над српским становништвом и да су многе породице ојадили – навела је Рајилићева.

Рајилићева сматра да младе генерације треба трајно да памте ко је бомбардовао Републику Српску и са каквим посљедицама.

– Мислим да је пораз НАТО-а што је бомбардовао Републику Српску да би неком другом направили власт у БиХ – закључила је Рајилићева.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Током НАТО операције “Намјерна сила” погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа “томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести