НОВОСТИ

Значајна Путинова порука руководству Српске: Русија чувар Дејтона!

15/12/2023

У тренуцима када међународне силе и политичко Сарајево раде на урушавњу Републике Српске – Владимир Путин шаље снажну поруку руководству и народу Српске! Русија је чувар Дејтонског мировног споразума и залаже се за унутрашњи договор три конститутивна народа, без странаца! На Путинов апел већ наредне године, најављен је долазак руских медија у Републику Српску!

 

 

Владимир Путин, још једном пред цијелим свијетом – поручио да о будућности Републике Српске и БиХ треба да одлучују људи који тамо живе, без обзира на то каква рјешења странци покушавају да им наметну. Оцјене те ситуације с руске стране, каже Путин, потпуно се подударају са ставовима руководства Републике Српске!

-Позната нам је ситуација у Српској и БиХ! Што се тиче будућности БиХ и Српске, њу треба да одређују људи који живе на тој територији! – поручио је Путин.

А то је став и Републике Српске! Међутим, Западу је у интересу развлашћивање Републике, каже предсједник Милорад Додик. Зато су, Путинове ријечи подршке – изузетно значајне за Српску и њене грађане!

-Путин је веома директно рекао шта има да каже! Ми смо веома мала заједница и у Републици Српској сада не преноћи више од 900 хиљада људи, без обзира, што нас има по попису 1,1 милиона. И та мала заједница је на мети глобалног процеса који се зове развлашћивање Републике Српске од западних земаља, прије свега Америке и Британије – нагласио је Додик.

Русија је увијек била дипломатски савезник Републике Српске, штитећи интересе српског ентитета у међународној политичкој арени и у оквиру кључних организација, посебно у Уједињеним нацијама. Па тако, Путинове ријечи подршке и у вријеме оркестрираних напада – не изненађују званичнике Српске.

-Он брани позицију Дејтона, а у оквиру Дејтона је препозната Република Српска. Ми желимо, да сми управљамо заједно са три народа, да жживимо у држави у којој можемо да се договарамо. Не желимо да живимо у држави, гдје ћемо куцати на врата амбасадору и питати га да потпишемо указ!- рекла је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, истиче да нема будућности БиХ без договора људи, који овдје живе.

– Уставно је речено без три конститутивна народа и Дејтона, без мијешања страначког фактора. И то је Путин рекао!- истакао је Вишковић.

Сагласна и стручна јавност – Русија, баш као и руководство Републике потпуно се залаже на очувању уставно-правног поретка, који је Српској загарантован Дејтоном!

-Рушењем Дејтона – урушава се мир, демократија у БиХ, чији су тренутно једини, озбиљни чувари представници Републике Српске – поручио је Владе Симовић, професор политичких наука.

Увијек је моћна Русија била чувар Републици Српској, али никада њено руководство није условљавала на непријатељске односе са западним земљама. Иако, у Српској не постоји ни један руски медиј – колонија западних медија оптуживала је Српску за ширење такозваног малигног руског утицаја.

-Што се тиче ЕУ медија, штета што нема руских медија. Значи треба размотрити о томе и замолићу колеге, да размотре шта се по том питању може урадити – додао је Путин.

Одмах се огласила телевизија РТ, најављујући улазак руских медија у Републику Српску. На тај начин, представиће се руски поглед на свијет, у “мору западне пропаганде”.

-Већ сљедеће године на иницијативу Владе, покрећемо емитовање програма на српском језику, који до сада није постојао. Да се у Републици Српској и БиХ емитује наш канал, који до сада није постојао – рекла је Маргарита Симоњан, главна уредница РТ и медијске групе “Русија севодња”.

Јелена Милинчић, уредница РТ Балакан наглашава значај доласка руских медија.

– Мислим да је велики значај појављивање руских медија – јесте тај, што су се људи до сада о Русији информисали углавном са западних медија. Што је апсурд!- тврди Милинчићева.

Долазак Раша Тудеј – озваничиће почетак руске медијске ере на подручју Републике Српске и биће од великог значаја за двије братске земље. Све то – резултат је успјешне сарадње предсједника Милорада Додика и Владимира Путина!

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести