НОВОСТИ

Жупљанин: Џихадисти са Балкана су озбиљна опасност за Европу

25/10/2023

Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин сматра да је вјеродостојан извјештај италијанских обавјештајних служби о постојању 20 џихадистичких ћелија на Балкану које спремају терористичке нападе по Европи и да има много разлога да се вјерује у тачност тих навода.

 

 

Жупљанин је подсјетио да су из Републике Српске годинама указивали да у БиХ постоји опасност за формирање и постојање терористичких ћелија зато што су сви терористички акти који су се у Европи и свијету десили у посљедњих 10 година на одређени начин довођени у везу са БиХ.

Он је рекао Срни да је то био случај било да се радило о терористима који су поријеклом из БиХ или о људима који су припремани у БиХ за извршење терористичких аката.

– Знали смо за постојање вехабијских и селефијских заједница, који се у одређеном периоду примире као да не постоје, а онда чекају погодан тренутак да изађу на свјетло дана – рекао је Жупљанин.

Он сматра да због тога, али и бројних других показатеља, информација италијанских обавјештајних служби има пуно смисла без обзира на то да ли има 15 или 20 таквих група и колико те групе имају припадника.

– До тога ћемо сигурно доћи, а они су озбиљна опасност, и то не само за Европу, која јесте мета. Стручњаци из области безбједности кажу да БиХ сада није мета, али то се никада не зна јер кад би се знало, онда би лако могло да се спријечи – објаснио је Жупљанин.

Он сматра да је добро то што у безбједносним структурама БиХ имају одговорни људи из реда српског народа, који су већ приступили креирању одговарајућих превентивних програма како би се, колико је то могуће, отклонила опасност од настанка терористичких дјела у самој БиХ.

Говорећи о групи “Балкански лавови”, која је апострофирана у извјештају италијанских служби, Жупљанин је истакао да она дјелује, не само на Косову и Метохији, Албанији и Сјеверној Македонији, већ и у Санџаку и у БиХ, гдје има пипке.

– То је рута којом се крећу и мигранти који илегално улазе у БиХ. То су ћелије које су већ испољавале одређена непријатељска дејства, некада са обиљежјима тероризма, а некада неких других кривичних дјела, због чега заслужује пажњу свих безбједносних структура на Балкану – рекао је Жупљанин.

Он сматра да је такве групе могуће ставити под контролу, уз сарадњу са међународним безбједносним структурама, напоменувши да нису све такве структуре у ширем региону непријатељске према Републици Српској и БиХ.

– Има врло професионалних агенција, али има и оних које су непријатељски расположене и које су спремне да учине све да БиХ, посебно Републику Српске, потпуно уруше и покажу је простором који је склон тероризму – упозорио је Жупљанин.

На питање зашто су земље ЕУ, укључујући и Италију, до сада игнорисале постојање џихадистичких ћелија на Балкану, Жупљанин је одговорио да државе Уније имају своје разлоге зашто су то чиниле.

– Стално су нам говорили да је Балкан буре барута, а сада се показало да је Блиски Исток `бар 10 великих буради барута`, тако да су земље ЕУ притиснуте том ситуацијом и плаше се за стање које ће, прије свега, њих затећи због непринципијелне и погрешне политике у стварању новог свјетског поретка. Због тога ће они бити суочени са много већим опасностима него нека друга подручја – закључио је Жупљанин.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести