НОВОСТИ

Жупљанин: Институције Српске да се укључе у рјешавање стечених права Срба у ФБиХ

16/01/2024

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин сматра да ће Срби, као носиоци станарских права у Федерацији БиХ, тешко сами и појединачно обезбиједити правну заштиту због чега је потребно да се у рјешавање овог проблема активно укључе институције Републике Српске.

– Из ФБиХ у континуитету долазе лоша рјешења дискриминаторске природе у односу на остваривање права Срба, која су раније стечена. Посљедњи у низу је покушај отимања станова и станарских права наметањем неприхватљивих рјешења – рекао је Жупљанин Срни.

 

Према његовим ријечима, предвиђена рјешења претпостављају продају станова и станарских права испод тржишних цијена, што би носиоце таквих права довело у потчињени дискриминаторски положај.

 

– Ради се о раније стеченим правима на основу дугогодишњих издвајања у стамбене фондове, откуп по депресираним цијенама би ионако умањио реалну вриједност станова и права која је требало да буду надокнађена знатно раније и по реалној тржишној цијени – појаснио је Жупљанин.

 

Умјесто тога, каже Жупљанин, нуде се понижавајућа рјешења, која нису ни праведна, ни законита, те наглашава да би једино праведно рјешење био откуп по тржишној вриједности.

 

Влада ФБиХ је 9. јануара у Мостару утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, те их упутила у даљу парламентарну процедуру.

 

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се питање располагања становима уколико давалац стана на кориштење није поднио захтјев за враћање стана на располагање у прописаном року на начин да се у том случају стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази.

 

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је закључио правно обавезујући уговор, а након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, нити је стекао ново станарско право или право које одговара том праву, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести