НОВОСТИ

Жупљанин: Из Српске стижу поруке мира, а из ФБиХ ратни покличи

06/08/2023

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин оцијенио је да ратна иконографија и покличи “Алаху екбер” из Бужима стварају узнемирење код Срба и додатно компликују ситуацију у БиХ.

 

 

– Знамо шта се догађало у протеклом рату уз покличе “Алаху екбер и текбир”… Све то је заиста нешто што не доприноси ничему, те компликује ситуацију у БиХ – рекао је Срни Жупљанин.

Он је навео да је забрињавајуће што то не наилази на једногласну осуду домаће и стране јавности, па и санкције надлежних.

Жупљанин је навео да је, с друге стране, био достојанствен примјер обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому “Олуја” у Приједору, са којег су послате поруке мира и помирења.

– Очито је да ће и даље из Републике Српске стизати поруке мира, а из Федерације БиХ оне које се односе на ратнохучкачки жаргон и стварање сталних тензија, што не доприноси стабилизовању односа и помирењу, потребном свим народима у БиХ – рекао је Жупљанин.

На друштвеним мрежама појавили су се снимци учесника “марша на Ћорковачу” који носе ратне заставе такозване Армије БиХ и узвикују “Алаху екбер”, а неки од њих су униформисани и носе зелене беретке.

Међу учесницима марша, који је одржан на подручју Бужима, био је велики број младих и дјеце.

Снимак је објављен на Фејсбук страници Удружења “Нанићеви Бужимљани” у чијем уводу пише да “иду путем легендарног команданта Изе, јер је и послије рата рат”.

У Бужиму је јуче обиљежено 28 година од смрти команданта 505. Бужимске бригаде Петог корпуса такозване Армије БиХ Изета Нанића, а цвијеће на његов споменик положио је и бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести