НОВОСТИ

Жупљанин: На протесту се бране институције Српске, Дејтон и Устав БиХ

30/08/2023

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин подржао је протесте који се организују у петак, 1. септембра, испред Суда и Тужилаштва БиХ, истакавши да је то прилика да се свима у БиХ, па и међународној заједници, покаже да су пређене црвене линије и да се мора бранити Република Српска.

 

 

Жупљанин је оцијенио да подизање оптужнице против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића има политичку позадину, те да овдје није ријечи о одбрани појединца, већ институција које су нападнуте.

 

– Они су радили посао прописан Уставом и законима Републике Српске – нагласио је Жупљанин.

 

Жупљанин је истакао је то посљедња линија одбране на којој се мора зауставити неуставно и незаконито дјеловање према Републици Српској.

 

– У противном БиХ ће изгубити сваки смисао постојања. Они који ово чине, на најдиректније раде на рушењу дејтонске БиХ, за коју се залаже предсједник Републике Српске и српски народ – рекао је Жупљанин за Срну.

 

Он је нагласио да је српски народ до сада показао да зна одлукама бранити Републику Српску, која је настала у миру и одбрањена у рату, а која је призната Дејтонским мировним споразумом из кога проистиче Устав БиХ.

 

Жупљанин је истакао да свима мора бити јасно да овакве оптужнице неће допринијети заједничком суживоту и опстанку БиХ.

 

– Напротив, убрзаће се нестанак БиХ. Може да опстане једино и искључиво на договору три конститутивна народа и два ентитета. Због тога се овог пута у Сарајеву, осим институција Републике Српске, брани Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ – поручио је Жупљанин.

 

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић поднио је у четвртак, 24. августа, захтјев за одржавање мирног скупа у петак, 1. септембра, испред зграде Тужилаштва БиХ због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

 

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести