НОВОСТИ

Жупљанин: Оправдано подизање мјера безбједности

19/10/2023

Декан Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин сматра оправданим ако безбједносне структуре у БиХ повећају мјере безбједности будући да је реално очекивати да постоји одређен број “спавача” који у датом тренутку могу бити спремни да учине нешто што има обиљежје терористичког чина.

Жупљанин је навео да је БиХ увијек у појачаној опасности јер је познато да су бројни терористички акти по свијету на неки начин довођени у везу са овим просторима.

 

– Корисно је ако безбједносне структуре БиХ повећавају активности, планирају и процјењују актуелну ситуацију, те налажу појачане мјере безбједности с обзиром на оно што смо у посљедње вријеме могли видјети у Белгији, Француској и којекуда – рекао је Жупљанин Срни.

 

Жупљанин сматра да је могуће преливање кризе и различитих опасности са Блиског истока и Европе на ове просторе, због чега је оправдано ако су мјере безбједности у БиХ подигнуте на виши ниво.

 

Он је истакао да је то добро ради превентиве јер долази до интензивне хомогенизације муслиманског народа због палестинско-израелског сукоба.

 

Када је ријеч о посљедњим информацијама о пооштравању мјера на унутрашњим границама у ЕУ због погоршане безбједности, Жупљанин је рекао да је то потпуно негирање Шенгена и да говори о озбиљним проблемима, па и кризи унутар те заједнице земаља.

 

– Ово указује на могућност да заиста постоји велика опасност и од унутрашњих раскола у Европи – рекао је Жупљанин и додао да се земље ЕУ, по свему судећи, окрећу себи и својој заштити када се дешавају теже и компликованије ситуације.

 

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је недавно Срни да су мјере безбједности у БиХ подигнуте на виши ниво због бојазни од евентуалног преливања кризе са Блиског истока, те истакао да је безбједносна ситуација у БиХ тренутно добра.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести