НОВОСТИ

Званичници Српске: Санкције – потврда да свој посао радимо на најбољи начин

01/08/2023

Сједињене Америчке Државе настављaју са праксом санкција званичницима Српске. Након што су их прошле године увеле предсједнику Милораду Додику, сада иду даље. Под оптужбом да су подржали Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ и сједницу Парламента од 27. јуна, званични Вашингтон кажњава српског члана Предсједништва Жељку Цвијановић, премијера Српске Радована Вишковића, предсједника Скупштине Ненада Стевандића и министра правде Милоша Букејловића.

 

 

Казна су визна ограничења за Америку и блокирање имовине и рачуна ако их имају у тој земљи.

Ово је потврда да свој посао радимо на најбољи начин, поручују санкционисани званичници Српске.

Америчко министарство финансија у извјештају о санкцијама званичницима Српске, наводи да је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић подржавала и бранила поступке предсједника Милорада Додика у вези доношења Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ. Подсјетили су да јој је Велика Британија увела санкције у априлу прошле године. Американци санкције штанцају као на траци и све личи на трик да се умире Бошњаци, а не казне они којима су намјењене, сматра Цвијановићева. Поступци америчке администрације, каже не доприносе рјешавању проблема.

– Глупост је та нека небулоза да морате прихватити да је нормално то да вам неки неизабрани странац доноси законе умјесто домаћих институција, или да вам стално пријете неким тужлаштвом због политичког става, или да вам мора постати нормално да вас неко са стране санкционише јер не волите кад вам странци у Уставном суду доносе неуставне одлуке. Никакве то везе нема са Дејтонским споразумом, нити ишта значи са аспекта тога ко га поштује, а ко не. Са сигурношћу знам да ће мој однос према овим санкцијана у сваком случају бити веома институционалан – рекла је Цвијановићева.

Санкције Америке, због како наводе промовисања Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ добио је и премијер Радован Вишковић. Замјерили су му што је тај закон назвао легитимним одговором на Уставни суд и што је ову правосудну институцију у службеном својству јавно осудио због одлука које је сматрао да су неповољне за Републику Српску. За Вишковића санкције су потврда да ради добар посао за Српску.

– У свакодневном послу предсједник Републике Српске Милорад Додик, коме су већ уведене санкције, ја и остали званичници којима су овом одлуком уведене санкције воде и доносе одлуке на демократски начин у институцијама Републике Српске, штитећи уставну позицију. Уколико ја и остали званичници из Републике Српске, само зато што поштујемо Дејтонски спразум и чувамо уставну позицију, требамо зато сносити америчке санкције, то само показује да свој посао за Републику Српску и српски народ радимо на најбољи могући начин – истакао је Вишковић.

Предсједнику Народне скупштине Ненаду Стевандићу спочитавају јавно позивање доношења, за Вашингтон, спорног закона. Такође по Американцима његов гријех је и сазивање сједнице Парламента Српске и потпис под скупштинску одлуку. Стевандић сматра да је на црној листи Сједињених Држава због чувања Српске и поштовања Дејтонског споразума, па ове санкције доживљава као одликовање.

– То сматрам одликовањем за досљедност, честитост за непоколебљивост у чувању интереса Српске. И као одговор на све оне који су покушали да нас уцјењују – Република Српска ће надживјети све санкције, а наше је да се боримо да буде јача – додао је Стевандић.

Одговорност за подршку Закону и позивање да буде усвојен у циљу демонстрирања јединства Српске, приписује се и министру правде Милошу Букејловићу. Букејловић је према америчким критеријумима крив и за припрему овог законског рјешења

Ове санкције су порука званичном Вашингтону, а не Републици Српској, сматра предсједник Милорад Додик који је од почетка прошле године на америчкој црној листи.

Каже, да Сједињене државе нису бирале званичнике Српске, па их неће ни смјењивати.

Санкције нису начин како БиХ треба да функционише, сматра бивши амбасадор БиХ у Америци Бојан Вујић. Ипак, каже да ово није неочекиван потез Америке, ако се зна какав је њихов став и однос према Републици Српској.

– Јако лоша порука. Мислим да се неће смањити политичке тензије у БиХ. Сјећам се у једном разговору са високим америчким званичником кад сам га питао зашто покушавају да одузму имовину Српске с обзиром да јој то припада Дејтоном, он је рекао да није адвокат и да нема одговора на то питање – навео је Вујић.

Многи су без одговора и образложења зашто Америка кажњава људе на кључним позицијама Републике Српске. Ако је према њиховом посљедњем извјештају, кажњава неистомишљенике који имају храбрости да кажу “НЕ” наметањима и интервенционизму странаца.

Повод за санкције било је одбијање Српске да примјењује одлуке Уставног суда БиХ док се не донесе закон о овој правосудној институцији, која би требало да функционише без страних судија. Подсјећамо да је то био одговор Уставном суду БиХ на неуставне измјене правила рада и увеђење праксе заказивања сједница и одлучивања без судија из Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести