НОВОСТИ

Америка купује руске моторе, упркос сопственом ембаргу

22/07/2021

Влада у Вашингтону је, упркос западним санцијама које су иницирале САД, одобрила набавку модернизованих руских ракетних мотора “РД-181М”, који немају адекватну замјену у свијету.

 

 

Амерички Конгрес је претходних година више пута безуспјешно позивао Министарство одбране САД да одустане од сарадње са Русијом када је у питању свемирски програм, тачније набавка ракетних мотора.

Влада САД ипак је одобрила потписивање комерцијалног уговора између руске компаније “Енергомаш”, која је дио државне корпорације “Роскосмос”, и америчке “Орбитал сајенсис ЛЛЦ”, преноси “Руска ријеч”.

Преговори између САД и Русије омогућили су да се, без обзира на санкције, продужи обострано корисна сарадња двије државе у области ракетних погона.

Предвиђено је да дио руских модернизованих мотора на текуће гориво “РД-181М” буде употребљен за потребе свемирске ракете-носача “Антарес”.

Реализација овог посла подразумијева низ услова које “Роскосмос” претходно мора да регулише са Министарством одбране Русије, а тичу се заштите интелектуалне својине и техничких аспеката у вези са мјерама сигурности приликом употребе, складиштења и одржавања руске технике.

Потребна је и гаранција САД да ракете-носачи “Антарес” опремљени руским моторима неће слати у орбиту терет војне намјене.

“Руска ријеч” подсјећа да је прошлог децембра компанија “Енергомаш” најавила да у 2021. години планира испоруке у САД најмање десет ракетних мотора ознаке “РД-180/РД-181”.

Процјене су да ово предузеће осигурава трећину укупних прихода само од сарадње са САД – око 160 милиона америчких долара.

Иако су у америчком Конгресу незадовољни због ове сарадње, многи конгресмени су свјесни да Америка нема адекватан мотор који може парирати руском.

Тачније, амерички ракетни мотор који би био замјена за увоз из Русије вишеструко је скупљи од свог конкурента.

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести