НОВОСТИ

Брнабић: Београд не жели да уводи санкције Русији

12/10/2022

Србија није увела санкције Русији, нити то жели, јер није у њеном најбољем интересу да их уведе, рекла је премијер Србије Ана Брнабић на прес-конференцији у Београду, којој је присуствовао и амерички амбасадор Кристофер Хил.

 

Ана Брнабић

Ана Брнабић фото: атв

 

– Србија јесте у специфичној позицији, што зна амбасадор /Хил/ и шеф Европске делегације /Емануел Жиофре/ и остали представници чланица ЕУ – рекла је Брнабићева.

Брнабићева је поновила да Србија, по питању сукоба у Украјини, није неутрална и да се јасно одредила у односу на кршење међународног права, напада на територијални интегритет међународно признате земље, те заузела принципијелни став.

Она је подсјетила да се “Србија придружила свим декларацијама и резолуцијама у УН и ЕУ које осуђују напад Русије на Украјину” и “јасно рекла да неће признати резултате референдума спроведеног у четири области Украјине”, те да се једино није придружила санкцијама против Русије.

Брнабићева је навела да народ Србије није генерално за санкције јер је и сам трпио због санкција, те поново указала да већина партнера, као што су САД и већина чланица ЕУ, у случају Србије нису поштовале територијални интегритет и међународно право, те да су прекршили основе принципе међународног права.

 

Што се тиче Косова и Метохије, Брнабићева је рекла да се повећавају притисци, јер одређени међународни фактори желе да виде рјешавање тог отвореног питања, како нико не би могао да се позива на тај преседан и оправдава неке друге акције.

 

Брнабићева је рекла да је, прије приступања разговорима о неким другим рјешењима о нормализацији односа са Приштином, потребно најприје спровести Бриселски споразум, међу чијим одредбама је оснивање Заједнице српских општина /ЗСО/, те да ће се у априлу наредне године навршити десет година од потписивања тог споразума.

– Постављам питање нашим партнерима из ЕУ – и ваш потпис је на Бриселском споразуму? Како да идемо на други споразум о нормализацији, ако нисте обезбиједили да се имплементира први? Тек послије реализације се може прећи на даље разговоре како треба да изгледа неко друго рјешење – рекла је Брнабићева.

Она је навела да треба постићи узајамно прихватљиво компромисно рјешење које ће значити дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине, а да у овом тренутку оно није ни близу.

Брнабићева је рекла да тренутно пише експозе за нову владу и да постоје рјешења за нека министарства, али не коначна, као и да ће ти приједлози бити изгласани на сједници Предсједништва и Главног одбора СНС-а, а потом ће се ићи на Скупштину Србије.

Хил је рекао да не зна да постоји план за санкције Србији, те додао да је став САД да свака земља треба да подржи санкције Русији “јер је то најбољи начин да се рат приведе крају”, пренијели су београдски медији.

Одговарајући на питање да ли се разматрају економска или друга врста изолације Србије због неувођења санкција Русији, он је рекао да није у положају да то коментарише.

– Нисам свјестан да постоји неки план о томе – рекао је Хил.

Брнабићева и Хил су присуствовали прес-конференцији у Влади Србије, поводом представљања пројекта археолошког налазишта у Винчи.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести