НОВОСТИ

Медији: Заев ће оставку фомално поднијети тек у децембру

03/11/2021

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев оставку ће највјероватније формализовати крајем ове или почетком наредне године, објавили су данас поједини македонски медији.

Зоран Заев

Како наводе, разлог за одлагање је то да не би била пропуштена могућност за почетак преговора са Европском унијом у децембру, коју је премијер наговијестио на састанку са коалиционим партнерима.

Заев је у недјељу увече рекао да подноси оставку на мјесто премијера и лидера владајућег СДСМ због пораза те странке на локалним изборима, али је до сада није доставио парламенту и страначким органима.

Према Телевизији Телма, неки од партнера у владајућој коалицију на јучерашњем састанку покушали су да убиједе Заева да одустане од оставке коју је објавио на изборни дан, али је премијер остао при свом ставу.

Заев је ипак начелно на том састанку прихватио да оставку поднесе крајем ове године или почетком јануара наредне године.

Разлог за то је, преме извору Телме, “нада коју им је саопштио премијер за рјешавање спора са Бугарском и могућој међувладиној конференцији са ЕУ средином децембра”.

Према порталу Слободен печат, могуће је да се оставка Заева ефектуира тек у децембру, јер је на јучерашњем састанку владајуће коалције процијењено да би САД могле да убрзају евроинтеграциони процес Сјеверне Македоније.

На том састанку је, додаје се, Заев чврсто остао при свом јавно исказаном ставу да се повлачи са премијерске функције.

– Одлуку за оставку коалиционим партнерима је образложио као чин личне одговрности за изборни пораз, са циљем очувања сопственог достојанства и интегритета након што нам је “ЕУ залупила врата пред носом”. Рекао је и да ће га, уколико остане премијер, опзиција свакодневно прозивати за оставку, што би створило лошу климу у друштву – наводи Слободен печат.

У опозиционој ВМРО ДПМЕ сматрају да Заев неће стварно поднијети оставку на мјесто премијера, већ да “блефира” како би избјегао одговорност.

– Зоран Заев је поново блефирао и остаје на фејсбук оставци, али није доставио допис парламенту – изјавио је фунционер ВМРО ДПМНЕ Драган Ковачки на конференцији за новинаре.

Остале Вијести